Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Autobusové stanoviště Gagarin

Autor: ARCHOO s.r.o. | Jiří Ondráček
Spoluautoři: Lukáš Komín, Jaroslav Svoboda
Adresa: areál škol Hradecká, Telč, Česká republika | mapa
Investor: Město Telč
Realizace: 12.2014

foto: © Jaroslav Svoboda, www.jsphoto.cz

Urbanistické řešení

Jedno město, stovky cestujících, jeden přístřešek - objekt zářící, o čase informující a před deštěm, větrem, sněhem a sluncem nejen cestující, ale i historii chránící.

Architektonické řešení

Autobusové stanoviště Gagarin vzniklo v nevyužité ploše mezi místní základní školou a Gymnáziem Otokara Březiny. Hlavním důvodem návrhu přístřešku a navazujících ploch bylo zlepšení dopravní situace v době největší frekvence autobusových spojů a především zvýšení bezpečnosti cestujících těchto spojů využívajících. Svým umístěním v autobusovém zálivu, uvnitř zelených ploch, přístřešek plní nejenom svoji základní funkci, ale je i možností potkávání se místních lidí i návštěvníků města, v letních měsících s využitím odpočinkových míst.
Ozvláštňujícím architektonickým prvkem je umístění jedinečné bronzové plastiky vytvořené akad. sochařem a místním rodákem Rostislavem Magnim a brněnským výtvarníkem Arnoštem Chalupou roku 1977. Dílo, stojící od roku 1981 na v minulosti přehlíženém místě o pár desítek metrů blíže k silnici, nalezlo důstojnější místo vetknuté do krajního, betonového pilíře. Do kulové skořápky vytvořené na počest prvního člověka mimo zemskou atmosféru, Jurije Alexejeviče Gagarina, byly k našimi předky zanechaným dokumentům přidány zprávy z probíhajícího období v nynější hmatatelné podobě i na současných datových nosičích.
Zbývá se pouze připojit k dochovanému přání tvůrců plastiky, které bylo nalezeno uvnitř: „Zhotoveno v naději, že dílo přetrvá alespoň desítku let neklidného času.“

Konstrukční a materiálové řešení

Hlavními nosnými prvky stavby jsou dřevěné BSH profily, spolu s fasádními prkny tvořící jednotlivé svislé panely. Střecha ve sklonu 15° je ze dvou kusů lepených CLT panelů, které jsou spojeny se svislými prvky ocelovými styčníky. Ochranu proti povětrnostním vlivům zajišťuje trojice tvrzených skel a boční stěna z KVH profilů opláštěná pohledovým řezivem, ve které je integrován zářící ukazatel času, jeden z praktických prvků pro cestující. Tím dalším je 12 stojanů na bicykly, pro využití aktivními cestujícími. Namísto klasického veřejného osvětlení jsou do stropních desek zafrézovány LED pásky, které mohou v průběhu noci měnit bílý povrch přístřešku barvami spektra jako chameleon. Neobvyklost místními kladně přijata, orgány památkové péče následně zakázána.
Jiří Ondráček
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 27.09.16
Návštěvnost: 7534 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Založení David Stütz 27.09.16 08:57
supr Jiri Vitek 12.10.16 23:00
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.