Kavárna Indočína v Kontumu

Kavárna Indočína v Kontumu
Spolupráce:Dau Nhat Quang
Adresa: Kontum, Vietnam
Realizace:2013
Užitná plocha:551 m2
Plocha pozemku:1150 m2


Kavárna Indočína v Kontumu, ve středním Vietnamu tvoří součást hotelového komplexu ležícího při řece Dakbla. Kavárna, jež přiléhá k mostu – bráně do města Kontum, slouží k servírování snídaní, obědů, večeří i svačin hotelových hostů. Bývá také užívána k banketům, konaným částečně v interiéru i exteriéru při svatebních oslavách.

Kavárna, jež je situována na rohu pozemku, se skládá ze dvou hlavních hmot: hlavní budovy s velkou horizontální střechou tvořenou bambusovou konstrukcí a napojené kuchyně s betonovým skeletem a kamennými zdmi.
Hlavní budova na podélném půdorysu je obklopena mělkým umělým jezerem. Všechny její fasády jsou otevřené: jižní je obrácena k hlavní ulici podél řeky, východní k obslužné komunikaci, západní k restauraci a sálu přináležejícím k hotelovému komplexu a severní ke kuchyni, jež představuje zázemí kavárny. Stín získaný díky bambusovému zastřešení spolu s maximalizací účinku chladivého vzduchu vanoucího od hladiny jezera zajišťují, že otevřený vnitřní prostor nabízí uspokojivé prostředí i bez klimatizace – a to dokonce i v tropickém klimatu. Střecha je překryta plastovými panely vyztuženými vlákny a došky. Průhledné syntetické panely jsou na stropě částečně odkryty, a přivádějí tak do hloubky prostoru denní světlo.

Střecha hlavní budovy je nesena čistě bambusovou konstrukcí složenou z 15 prvků ve tvaru „inverzního kužele“. Forma těchto sloupů je inspirována tradičním vietnamským rybářským košem, jenž se postupně směrem dolů zužuje. Otevřená konstrukce v létě maximalizuje proudění vzduchu do krytých prostor, zatímco během větrného období odolá prudkým lijákům. Z kavárny se mohou hosté kochat úžasnými panoramatickými výhledy na hory a řeku Dakbla, rámovanými bambusovými klenbami. Sloupy z bambusu navozují dojem bambusového lesa a odkazují k provázání s okolními horami.
Výzvou bylo respektovat přirozenost bambusu jako materiálu a vytvořit z něj osobitý, unikátní prostor.
Materiálové vlastnosti bambusu se od dřeva či oceli liší. Pokud jsou pro konstrukce z bambusu použity detaily a konstrukční metody určené pro dřevo či ocel, jeho výhody mohou být oslabeny. Například užití ocelových spojů naprosto smaže výhody nízké ceny bambusových staveb. Ocelové spoje vytvářejí přílišné místní zatížení, jež není pro bambus adekvátní – a ten se má pak tendenci ohýbat či praskat.
Z tohoto důvodu využíváme tradiční způsob opracování bambusu (máčení v bahně a vykuřování), stejně jako low-tech spoje a detaily (ratanové úvazy a bambusové čepy), jež jsou pro takové konstrukce vhodné. Abychom dosáhli patřičné kvality a přesnosti, jsou kontumské sloupy montovány před vztyčením.
kráceno redakcí
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Vo Trong Nghia Architects