Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     

Dům nad vodopádem

Autor: ARCHOO s.r.o. | Jiří Ondráček
Spoluautoři: Lukáš Komín, Jaroslav Svoboda
Adresa: Na Dlážkách 670, Telč, Česká republika | mapa
Realizace: 2013 Užitná plocha: 88 m²
Obestavěný prostor: 384 m³

Svépomocí: rodina a kamarádi Mireček, Martina, Barunka, Vašík, Rostík, Fanda, Míra, Správnej chlap pan Musil, Jirka Parkan, Inža, Wandry, Honza, Jarda, Lukáš, Abé, brácha, Kuba, 2x Peťa, Šmachen, pán od Hraběnky, Lusťa, Šídlák, Zpáty, Beďas, Bakula, Metod, Maci .... a spoustu dalších.

Urbanistické řešení
Město - Telč / pod hrází Ulického rybníka, na hranici historického jádra UNESCO
Místo - Stísněný, dříve nevyužívaný opuštěný pozemek s vodopádem, v místě bývalých mlýnských domků, pod dohledem barokní sochy svatého Anděla Strážce z poloviny 18. století od Kašpara Obera
Stavba - Vznášející se dům na betonových sloupech nad vodou, s uvolněnou plochou pod domem, se střešní zahradou nahrazující zeleň, kterou dům místu odebral, s dřevěnými sloupy nesoucí síly podlaží a střechy, s pobytovými lodžiemi s velkými plochami oken ke slunci. Dřevěný objekt má utilitární tvar horizontálního kvádru o rozměrech 19x7x4 metry.
Skromně minimalistické řešení rodinného domu v pasivním standardu (reduce), postaveném na stísněné, léta opuštěné a nevyužívané parcele na hranici historického jádra města (reuse), se snahou o nalezení koncepce domu, který je možné postavit na malém pozemku tak, že zastavěná plocha bude pro bydlení využívána hned třikrát (recycle) - pod domem, v domě a na střeše.
Vše navrhováno a stavěno s pokorou a hledáním souznění mezi historií místa, krajinou vodopádu a současné architektury. Postaveno svépomocí za velké pomoci rodiny a kamarádů, za použití přírodních a tradičních materiálů.

Architektonické řešení
Pro volbu dřevostavby mluvilo několik důvodů. Za prvé se předpokládaly složitější základové podmínky (část parcely je na skalním podloží a část na navážkách a neúnosných jílech koryta potoka), za druhé pak zkušenost se zakládáním a stavěním domů v Austrálii a proto se jevil jako nejvhodnější lehký systém dřevostavby založený na sloupech s mikropilotami. Dále se využilo tenčích obvodových stěn na bázi dřeva s dobrými tepelně technickými parametry k dosažení pasivního standardu. Kladem byla i jednoduchá doprava a montáž stavebních prvků.
Aby dům splynul s geniem loci pod hrazeným přepadem horního Ulického rybníka, byla navržena dřevěná fasáda ze sibiřského modřínu bez povrchových úprav jako vzpomínka na původní dřevěné mlýnské domky.

Dispoziční řešení
Jednopodlažní rodinný dům má vstup po obnovených historických schodech shora z ulice, schody vedou dolů na úroveň vstupních dveří. Za zádveřím prochází domem chodba se vstupy do obytného prostoru s kuchyní a jídelnou, do ložnice a dvou dětských pokojů v západní části objektu. Z chodby se rovněž vchází do koupelny, WC a technické místnosti.
V domě bylo navrženo centrální větrání s rekuperací. V obytném prostoru stojí krbová kamínka s výměníkem. Mají malý tepelný výkon, slouží k pokrytí tepelných ztrát objektu a ohřevu vody v době největších mrazů.
Ze všech obytných místností je možné vstoupit francouzskými okny na společnou krytou venkovní terasu. Ta v zimě dovoluje proslunění a prohřátí interieru nízkým sluncem, v létě naopak brání přehřátí.

Konstrukční a materiálové řešení
Konstrukce domu je difuzně otevřená, ze dřeva, je použito systémového konstrukčního řešení I-nosníků steico a prvků lepeného dřeva ultralam. Nosné vizuálně se uplatňující sloupy jsou z dubového řeziva. Pod stavbou je provětrávaná dutina zespodu opláštěná cementotřískovými deskami. Okna jsou dřevěná s rámem zapuštěným do obkladu fasády.
Konstrukce střechy je dvouplášťová s provětrávanou mezerou, nad hlavní hydroizolací se nachází skladba extenzivní zeleně (hydroakumulační a drenážní vrstva, vrstva humusu a mulče), dnes již plně pokryta netřesky, rozchodníky, kostřavou a voňavou levandulí, slouží i pro zlepšení mikroklimatu, k retenci dešťové vody a k využití jako pobytové terasy. Zároveň vrací místu plochu zeleně,  kterou dům odebral.
Jiří Ondráček

Do 30. září 2016 můžete pro dům hlasovat v soutěži Energyglobe.














Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 20.09.16
Návštěvnost: 9514 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.