Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Farmářská mateřská škola

Autor: Vo Trong Nghia Architects | Vo Trong Nghia, Takashi Niwa, Masaaki Iwamoto
Design Team: Tran Thi Hang, Kuniko Onishi
Adresa: Bien Hoa, Vietnam | mapa
Investor: Pou Chen Vietnam
Realizace: 10.2013 Užitná plocha: 3800 m²
Plocha pozemku: 10650 m²

Vietnam, tradiční zemědělská země, prochází v posledních letech zásadní průmyslovou proměnou, což si vybírá svou daň na místním životním prostředí. Zvyšující se sucho, záplavy a zasolování ohrožují produkci zemědělských potravin, zatímco motocykly dělníků ucpávají a znečišťují ovzduší ve městech. Překotná urbanizace si vybírá daň ve ztrátě zelených pozemků a dětských hřišť, tedy vztahu s přírodou.

Farmářská mateřská školka je výzvou k řešení těchto problémů. Nachází se v sousedství obří továrny na boty a je určena pro 500 dětí jejích zaměstnanců. Budova je koncipována jako kontinuální zelená střecha, poskytuje dětem zemědělský zážitek a zdravou výživu, stejně jako rozlehlou hrací plochu.

Zelená střecha má tvar stuhy, která v prostoru obkrouží tři nádvoří, v nichž se nacházejí chráněná hřiště. Část zelené střechy pokrývá výuková zeleninová zahrádka. Na ploše 200 m² je zasazeno pět různých druhů zeleniny. Zelená střecha umožňuje i plynulý nástup do druhého podlaží mateřské školky. Střecha funguje jako krajina, posiluje vztah k přírodě a vzdělává o zemědělství.

Ekologická strategie

Budova je postavena jako jeden trakt s pavlačí s nosnými obvodovými stěnami. Toto řešení umožňuje přirozeně příčně provětrat jednotlivá oddělení otvíravými okny, která současně prosvětlují interiér. Zelená střecha slouží jako výborná tepelná izolace, zeleň na fasádách zastiňuje a snižuje tepelné zisky a budovy využívá solární ohřev vody. Všechna tato ekologická opatření jsou viditelná a hrají důležitou roli v dětském vzdělávání. Odpadní voda z továrny je recyklována a používána pro zavlažování zeleně a splachování toalet.

V důsledku těchto opatření je školka provozována bez klimatizačních jednotek i přesto, že se nachází v drsném tropickém klimatu. V průběhu deseti měsíců od dokončení stavby bylo zjištěno, že budova ušetří 25% energie a 40% pitné vody ve srovnání s tradičními budovami.

Efektivita nákladů

Školka je určena pro děti nízkopříjmových dělníků ze sousední továrny. Rozpočet stavby byl značně omezený. Díky použití v místě obvyklých materiálů (cihel, dlaždic) a low-tech stavebních postupů byl významně podpořen místní stavební průmysl a byly minimalizovány dopady na životní prostředí. Díky jednoduché konstrukci tuhého rámu z finančně dostupných materiálů činily náklady 500 USD na metr čtvereční včetně úprav pozemku a vnitřního vybavení, což je v místním kontextu nízká cena.

























Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 03.09.16
Návštěvnost: 5780 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
SUPER David Mareš 14.09.16 19:14
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.