Farmářská mateřská škola

Farmářská mateřská škola
Design Team:Tran Thi Hang, Kuniko Onishi
Adresa: Bien Hoa, Vietnam
Investor:Pou Chen Vietnam
Realizace:10.2013
Užitná plocha:3800 m2
Plocha pozemku:10650 m2


Vietnam, tradiční zemědělská země, prochází v posledních letech zásadní průmyslovou proměnou, což si vybírá svou daň na místním životním prostředí. Zvyšující se sucho, záplavy a zasolování ohrožují produkci zemědělských potravin, zatímco motocykly dělníků ucpávají a znečišťují ovzduší ve městech. Překotná urbanizace si vybírá daň ve ztrátě zelených pozemků a dětských hřišť, tedy vztahu s přírodou.

Farmářská mateřská školka je výzvou k řešení těchto problémů. Nachází se v sousedství obří továrny na boty a je určena pro 500 dětí jejích zaměstnanců. Budova je koncipována jako kontinuální zelená střecha, poskytuje dětem zemědělský zážitek a zdravou výživu, stejně jako rozlehlou hrací plochu.

Zelená střecha má tvar stuhy, která v prostoru obkrouží tři nádvoří, v nichž se nacházejí chráněná hřiště. Část zelené střechy pokrývá výuková zeleninová zahrádka. Na ploše 200 m² je zasazeno pět různých druhů zeleniny. Zelená střecha umožňuje i plynulý nástup do druhého podlaží mateřské školky. Střecha funguje jako krajina, posiluje vztah k přírodě a vzdělává o zemědělství.

Ekologická strategie

Budova je postavena jako jeden trakt s pavlačí s nosnými obvodovými stěnami. Toto řešení umožňuje přirozeně příčně provětrat jednotlivá oddělení otvíravými okny, která současně prosvětlují interiér. Zelená střecha slouží jako výborná tepelná izolace, zeleň na fasádách zastiňuje a snižuje tepelné zisky a budovy využívá solární ohřev vody. Všechna tato ekologická opatření jsou viditelná a hrají důležitou roli v dětském vzdělávání. Odpadní voda z továrny je recyklována a používána pro zavlažování zeleně a splachování toalet.

V důsledku těchto opatření je školka provozována bez klimatizačních jednotek i přesto, že se nachází v drsném tropickém klimatu. V průběhu deseti měsíců od dokončení stavby bylo zjištěno, že budova ušetří 25% energie a 40% pitné vody ve srovnání s tradičními budovami.

Efektivita nákladů

Školka je určena pro děti nízkopříjmových dělníků ze sousední továrny. Rozpočet stavby byl značně omezený. Díky použití v místě obvyklých materiálů (cihel, dlaždic) a low-tech stavebních postupů byl významně podpořen místní stavební průmysl a byly minimalizovány dopady na životní prostředí. Díky jednoduché konstrukci tuhého rámu z finančně dostupných materiálů činily náklady 500 USD na metr čtvereční včetně úprav pozemku a vnitřního vybavení, což je v místním kontextu nízká cena.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
SUPER
David Mareš
14.09.16 07:41
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Vo Trong Nghia Architects