Centre Pompidou Metz

Centre Pompidou Metz
Autor: Shigeru Ban
Spolupráce:Nobutaka Hiraga, Mamiko Ishida, Asako Kimura, Anne Scheou
Adresa: 1 Parvis des Droits de l'Homme, Mety, Francie
Soutěž:2003
Projekt:2006
Realizace:2010
Užitná plocha:10700 m2
Plocha pozemku:12000 m2
Náklady:51 000 000 Euro


V Metách ve východní Francii bude v úterý slavnostně otevřena první odbočka světoznámého pařížského Pompidouova střediska moderního umění. Pro veřejnost se muzeum, tvarem vzdáleně připomínající zmačkaný bambusový čínský klobouk, otevře ve středu. Lotrinská metropole si od něho slibuje, že jí zajistí podobný mezinárodní věhlas, jaký zajistila skomírajícímu biskajskému přístavu Bilbau pobočka slavného Gugenheimova muzea v New Yorku.
Jde o první decentralizaci některého z velkých francouzských muzeí. Už za dva roky ale má v Lensu na severu země otevřít brány první odbočka pařížského Louvru.
Nápad vzešel od někdejšího francouzského ministra kultury Jeana-Jacquesa Aillagona. Šlo jednak o to, vyplnit určité mezery na kulturní mapě Francie, jednak o to, zpřístupnit co nejvíce z 60.000 děl z depozitářů Pompidouova střediska, které jich může současně vystavit nanejvýš 2000.
Tři roky poté, v listopadu 2006, se začalo stavět, a to podle návrhu japonského architekta Šigeru Bana a Francouze Jeana de Gastines. Stavba stála přes 69 milionů eur (1,72 miliardy korun), z nichž většinu zaplatilo město a region.
Nové muzeum poskytuje 5000 metrů čtverečních výstavních ploch a umožňuje ukázat i některá velmi rozměrná díla, jaká v Paříži vystavit nešla. Jedním z nich je obří Picassova opona pro balet Parade z roku 1917, která od svého odhalení v pařížském divadle Châtelet nebyla údajně ve Francii nikdy vystavena.
Zahajovací výstava se jmenuje "Mistrovská díla?" a zahrnuje skoro 800 artefaktů řady velikánů výtvarného umění 20. století - kromě Pabla Picassa třeba Alberta Giacomettiho, Jacksona Pollocka, Maxe Ernsta a Joana Miróa.
Prvních pět dní bude muzeum přístupné zdarma, stejně jako všechny akce doprovázející jeho otevření.
Zřizovatelé muzea doufají, že se stane magnetem nejen pro celou přilehlou oblast Francie, ale i pro nedaleké oblasti Německa a Belgie a pro Lucembursko, kde dohromady žije kolem 10 milionů lidí. Počítají ale i s uměnímilovnými Pařížany - díky superexpresu TGV trvá cesta z Paříže do Met jen 80 minut. Předpokládají, že v příštím roce muzeum navštíví 200.000 lidí. (Do pařížského Pompidouova střediska jich ročně přijde šest milionů.)
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Shigeru Ban