Rijksmuseum

Rijksmuseum
Spolupráce:Muriel Huisman, Thomas Offermans

Adresa: Museumstraat 1, Amsterdam, Nizozemí
Investor:Programmadirectie Het Nieuwe Rijksmuseum
Soutěž:2000
Realizace:2003-13

Užitná plocha:30000 m2
Náklady:375 000 000 Euro


Po deseti letech zevrubné rekonstrukce se v Amsterodamu v sobotu 13. dubna 2013 pro veřejnost otevřely brány jednoho z nejznámějších muzeí výtvarného umění na světě. Královské Rijksmuseum se svými bohatými sbírkami plnými slavných děl holandských mistrů bylo uzavřené od roku 2003 a jeho oprava byla nakonec mnohem delší a mnohem nákladnější, než se původně předpokládalo. Nyní se může milionům návštěvníků z celého světa představit ve zcela novém kabátě. Pro ty, kteří znali Rijksmuseum v jeho předchozí podobě, bude nová expozice překvapením. Mistrovská díla Johannese Vermeera, Franse Halse či Jana Steena totiž ukazuje v nových souvislostech.
Kromě náplně muzea se ale změnila i samotná budova. Zvenčí sice zůstalo všechno při starém a náměstí Museumplein dál vévodí cihlový palác, který v letech 1876-85 navrhl architekt Pierre Cuypers. Vnitřní uspořádání je ale jiné a nejnápadnější změnou je nová vstupní hala zahloubená pod terénem, která je doslova zaplavená světlem díky celoskleněnému stropu. 
Právě nová hala však ukazuje, že rekonstrukce se neobešla ani bez vášnivých debat, kontroverzí a chyb. Hala se totiž nachází pod úrovní terénu ve městě, které je protkáno hustou sítí kanálů a prakticky leží na vodě. Návštěvníci tedy do muzea vstupují pod úrovní mořské hladiny, což vzbuzuje otázky, zda jsou budova a její sbírky s nevyčíslitelnou hodnotou dostatečně chráněny před zatopením. 
Nepříjemnosti nicméně doprovázely rekonstrukci od samého začátku a podepsaly se na neradostné celkové bilanci. Při zahájení oprav se mělo zato, že brány muzea se znovu otevřou za pět let a že stavební práce podle projektu španělských architektů Antonia Cruze a Antonia Ortize budou stát 272 milionů eur (asi sedm miliard Kč). Nakonec ale po četných komplikacích stavba trvala dvakrát tak dlouho a stála 375 milionů eur (téměř deset miliard Kč). 

ČTK
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Cruz y Ortiz arquitectos Pierre Cuypers