Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vlastní kancelář Claus en Kaan

Autor: Claus en Kaan Architecten | Felix Claus, Dick van Wageningen
Spolupráce: Marc van Broekhuijsen, Jante Leupen, Joost Mulders, Roland Rens, Romy Schneider, Surya Steijlen, James Webb

Adresa: Krijn Taconiskade 444, IJburg, Amsterdam, Nizozemí | mapa
Náklady: 2 500 000 Euro Realizace: 2005-07
Užitná plocha: 3000 m²

Když se na počátku milénia rozjela výstavba na ostrově IJburg, bylo důležité nezůstat mimo dění. Zodpovědnost za urbanistický návrh největšího ostrova Haveneiland měli Ton Schaap (vrchní urbanista amsterodamského Odboru územního plánování), Frits van Dongen (de Architekten Cie.) a kancelář Claus en Kaan, která se za tímto účelem rozhodla pořídit svoji centrálu přímo na staveništi.
Na severovýchodním nároží nového městského bloku s číslem 49 vyrostla šestipodlažní budova, za jejíž minimalistický vzhled by se nemusel stydět ani Donald Judd. Podobný rastr betonových panelů přitom Claus en Kaan použili již o tři roky dříve u požární zbrojnice v Leidsche Rijn.
Po dokončení v roce 2007 se jednalo o první objekt v oblasti vnitřního přístavu Haveneiland Oost, odkud v budoucnu povede most na ostrov Centrumeilan (etapa 2026). Následně byla z jižní strany podle projektu NwA architecten dostavěna sousední prosklená administrativní budova The Lighthouse. Postupně v Havenkwartier přibývaly další domy, které přispívají k celkové pestrosti přístavní oblasti.
Úzká parcela je orientovaná na sever. Do ateliérů tak přichází ideální difúzní osvětlení. Okenní rastr je zredukován na naprosté minimum. Otvory v panelech jsou co největší, aby však prefabrikáty mohly i nadále zůstat nosné. Vnitřní dispozice jsou členěny jen v nezbytných případech. Zadní část se slepou fasádou je vyčleněna vertikálním komunikacím a hygienickému zázemí. Místnosti v přízemí mají výšku 4,77 metrů a ve zbývajících patrech 4,15 metru.
Původně architekti zamýšleli, že v přízemí budou provozovat bar s restaurací, další čtyři patra poslouží jako kanceláře a v nejvyšším poschodí bude loft s knihovnou a krytou terasou. Po rozpadu ateliéru v roce 2013 se oba partneři z domu vystěhovali a dnes minimalistický objekt na břehu jezera Markermeer obsadil ateliér RAU v přízemí se zabydlela taneční škola.
Autor: Petr Šmídek, 27.07.16
Návštěvnost: 10091 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.