Dům v zahradě

Dům v zahradě
Spolupráce:Tomáš Oth
Adresa: V Sadech, Mikovice, Kralupy nad Vltavou, Česká republika
Projekt:2012
Realizace:2014
Užitná plocha:145 m2
Zastavěná plocha:262 m2
Náklady:5 000 000 CZK


Profese: Jiří Duben, Marcel Vojanec, Marie Matějková, Otakar Chládek
Projekt domu pro rodinu lingvistky a filosofa/hudebníka vznikl jako výraz touhy klientů po kultivovaném bydlení v přírodě, po vytvoření vlastního, chráněného a do velké míry soběstačného světa. Pozemek náležící k bývalému mlýnu a předávaný v rodině z generace na generaci k tomu poskytl ideální podmínky. Kralupy nad Vltavou a jejich okolí nenaplňují běžné klišé o ideální lokalitě pro krásné bydlení, poskytují nicméně standardní městské zázemí a rychlé spojení s Prahou. Zahrada Mikovického mlýna pak představuje unikátní, kouzelný svět s rozličnými zákoutími, vysokými starými stromy, polem, sadem, Zákolanským potokem a ostrovem na něm. Uprostřed této zahrady se nachází ještě jedna vnitřní zahrada, vymezená starou opukovou zdí čtvercového půdorysu o hraně 35x35 metrů. Tato Trnkovská oáza se stala hlavním letním obytným prostorem nového domu. Obyvatelé domu hojně využívají úrodnou půdu okolní zahrady a příznivé klima lokality, na pozemku pěstují zeleninu, ovoce, bylinky, produkují výtečný mošt, založili zde vinici.
Rodinný bungalov pro mladou pětičlennou rodinu se dvěma ložnicemi a pracovnou je umístěný v severovýchodním rohu vnitřní zahrady. Hlavní obytný prostor s kuchyní je do ní otevřený bezrámovými okny, zahrada je přístupná přes krytou pobytovou terasu za sibiřského modřínu. Obytný prostor s terasou jsou oproti zbytku domu mírně vyvýšený, a půdorysně jsou součástí čtverce vnitřní zahrady. Malé místnosti domu se naopak obrací do vnější části zahrady, mimo čtverec, převážně na východ. Prostorová struktura celého prostředí tak nabízí více vrstev s různou mírou intimity, a s vnitřní, nejvíce chráněnou vrstvou obytné zahrady. Prosklené stěny obývacího pokoje pak využívají japonský způsob ochrany soukromí prostřednictvím otevření a přehledu o tom, co se ve vnitřní zahradě děje. Ve výsledku to znamená, že pohybujete -li se uvnitř obývacího pokoje, jako byste byli venku a zůstáváte zcela nepozorováni a ochráněni. Prostory uvnitř dispozice jsou přisvětlovány prostřednictvím světlíků.
Budova je založená na železobetonové desce, konstrukce kombinuje ocel, beton a dřevo, a je difuzně prostupná. 
Dům je energeticky úsporný – po většinu roku se téměř netopí, v zimě se rekuperuje teplo unikající větráním. Kšilty pomáhají zamezovat přehřívání interiérů v létě, naopak v zimním období proniká nízké slunce dovnitř dispozice a příznivě ovlivňuje teplotu v domě. Úspornost je dále založena na kvalitní tepelné izolaci stěn a oken a neprůvzdušnosti konstrukcí. Využívají se tepelné zisky z vaření, elektrických spotřebičů a lidského těla. Základní topení je zajištěno skrytými infra foliemi, které přenášejí energii zářením, tedy podobně jako slunce. Také jsou k dispozici litinová kamna na dřevo, která vytvářejí příjemnou domáckou atmosféru.
Dům poskytuje luxus spojující výhody pohodlného městského života a idylického rurálního prostředí podobně, jako ho poskytovala klasická římská Villa urbana.
Aoc
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Gratuluji
Pavel Nasadil
21.07.16 09:10
výborně
JanKratil
28.07.16 10:32
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Aoc architekti