Usedlost Maneschowitz

Usedlost Maneschowitz
nejlepší prázdniny
Na jaře roku 2012, nás velká rodina oslovila do skvělé soukromé soutěže na rekonstrukci a dostavbu krásné venkovské usedlosti s rozlehlým pozemkem v jižních Čechách, která bude sloužit ke společnému trávení volného času a prázdninového lenošení široké rodiny a blízkých přátel.
Po vítězství jsme se společně pustili do příjemné čtyřleté spolupráce.

Nový život staré usedlosti
Původní dvůr se dvěma staveními jsme navrhli doplnit o třetí - hostovský dům umístěný v podélné ose dvora, který slouží pro ubytování hostů širší rodiny. Původní dvůr uzavřený dřevěnou stěnou se díky důmyslné dispozici částečně otevřel do zadní zahrady, ale zároveň si zachoval svou charakteristickou atmosféru, tak jak ji můžeme vysledovat z historických map.
Dříve usedlost tvořil větší soubor hospodářských staveb než je tomu dnes. Návrh umístění novostavby domu pro hosty na charakter původního osídlení volně navazuje, ovšem jazykem současné architektury. Podobná typologie uzavřených dvorů je patrná i u okolních statků Manešovic.
Nový hostovský dům dvůr uzavírá, ale zároveň vytváří velkorysý průhled skrz jeho otevřený střed přízemí. Volně tak parafrázuje historické průjezdné mlaty stodol. Intimita uzavřeného dvora, tak získává novou dimenzi propojení se až za humna starého statku.

Chalupa
Staré stavení obytné chalupy slouží i dnes jako hlavní budova s veškerým zázemím pro užší rodinu stavebníka. Kuchyně propojená s velkorysou "světnicí" je hlavním společenským těžištěm celé usedlosti. V čele obytné místnosti s velkým jídelním stolem nesmějí chybět velká omítaná kachlová kamna s vyvýšeným ležením "za pecí", zejména v zimním období dokáží proměnit starý kamenný dům v hřejivé útočiště. Druhá původní kamna jsou včetně sporáku a trouby v kuchyni. Společné prostory chalupy dále doplňují tři pokoje každý se samostatným hygienickým zázemím a podkrovní ateliér. Chalupa obsahuje také technické zázemí pro celou usedlost.
Cílem rekonstrukce bylo zachování venkovské atmosféry v propojení s čistými a jednoduchými detaily nábytku, který odpovídá současnému životu. Krásu nerovností starých zdí a oken tak doplňují čisté linie některých nových prvků.
 
Hostovský dům
Dřevěná novostavba domu pro hosty uzavírá pomyslně svou střechou celý dvůr, ale v přízemí se otevírá výhledům do záhumenní krajiny. Dům je rozdělen na tři části - dva krajní domy s vegetační sedlovou střechou, v nichž jsou apartmány a pokoje pro hosty širší rodiny. Třetí částí je zastřešený střed domu s velkorysou pobytovou prkennou palubou - pomyslné rozšíření zastřešeného dvora, vytvářející v létě příjemný stín, při dešti naopak střechu nad hlavou. V části paluby je provedeno nůžkově otevíratelné zasklení, které umožňuje závětří pro posezení v tzv. " rodinné hospodě". Střed domu je otevřený až do krovu střechy a pouze nad "hospodou" je galerie zamýšlená jako budoucí herna.

Ranč
Samostatný dům určený pro čtyřčlennou rodinu, popřípadě budoucího správce statku, stojí na okraji usedlosti s vizí celoročního bydlení a provozování chovu koní. Ranč je rovněž dřevěnou skeletovou novostavbou. Je z usedlosti záměrně vyčleněn i s vlastní příjezdovou cestou, aby mohl být případně časem snadno oddělen, neboť příběhy života jsou nevyzpytatelné...

Stodola a sýpka
Původní stodola zůstala stodolou a prostorem pro zahradní techniku a malou dílnu. Sýpka se proměnila v malé rodinné lázně se saunou, ofurem a krbovými kamny pro podzimní dny.

Nové domy mají dřevěné deštění s černou lazurou a jsou tak v kontrastu s bílými omítkami starých původních staveb. Opláštění verand a zastřešených teras je pojednáno v přírodním modřínu. Okna v celé usedlosti mají společný jednotící odstín zelenkavé barvy.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pěkné, pěkné, moc pěkné...
Vít Blaha
26.06.16 08:10
5P
Tomáš Vích
27.06.16 10:18
Na ty Vaše realizace
JM
28.06.16 04:20
pockej
Peter Koman
29.06.16 09:37
No prave,
ferrosoa
30.06.16 08:44
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od A1Architects