Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Novoměstský byt

Autor: A1Architects | Lenka Křemenová, David Maštálka
Projekt: A1Architects | Eva Maštálková
Adresa: Nové Město, Praha, Česká republika
Realizace: 2015 Užitná plocha: 89 m²

Společně s Ivou a Radimem jsme zrealizovali interiér rekonstrukce bytu v Praze na Novém městě v činžovním domě z přelomu 19./20. století, který si zachoval své původní krásné prvky jako výplně dveří, domovní dlažby a další detaily.

Jednoznačně jsme se shodli, že původní atmosféru budeme ctít také v návrhu očekávaných stavebních úprav. Veškeré historické prvky bytu se nám tak podařilo zachovat a zvýraznit jejich provedení v tradiční bílé barvě a to ať už se jedná o dřevěná špaletová okna a původní kazetové obklady pod jejich parapety či o krásné vnitřní dveře a parkety. Zároveň jsme společně vytvořili příjemné a útulné místo pro život celé rodiny.

Stavební úpravy jsme záměrně omezili pouze na propojení dvou velkých místností směrem do ulice, čímž vznikl velkorysý obytný pokoj s kuchyní, jídelnou, pracovnou a zároveň velkou knihovnou. Vstupní středová hala odděluje ložnici a dětský pokoj, orientované směrem do dvora. Přáním stavebníků bylo mít vlastní malou koupelnu jako součást ložnice, pro kterou jsme našli ideální prostor na místě původní miniaturní kuchyně resp. kdysi pokoje pro služebnou.

Velkorysost hlavního obytného prostoru podtrhují vestavěné úložné skříně, které jsou jednotně a elegantně skryty za světlou stěnou z březové překližky. Tato stěna v sobě chytře integruje spíž, malou technickou místnost s kotlem včetně úklidu a praní, anebo vestavnou vinotéku či prostor pro hračky a domácí router. Stěna plynule přechází přes menší pracovní kout se stolem v otevřenou knihovnu, pod níž je velká na míru vyrobená sofa pro pohodlné ležení celé rodiny u filmu.

V ústředí místnosti je velký jídelní stůl, propojený s kuchyňským ostrůvkem, oba z masivního jasanového dřeva.

Přáním stavebníků bylo také na stěny ložnic umístit tapety, které jsou doplněny vysokými bílými lištami, které navazují na původní dřevěné prvky bytu. V dětském pokoji je využita výška místnosti pro spací patro dětí, přičemž mlynářské schody tvoří zároveň knihovnu.

Jemné odstíny bílé a pastelové tóny tapet, včetně doplňků v kombinaci se světlou barvou břízy, vytváří současné příjemné bydlení v kontextu historického bytu na Novém Městě.













Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 21.06.16
Návštěvnost: 9431 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.