Víkendový dům Velké Karlovice

Víkendový dům Velké Karlovice
Novostavba víkendového domu se nachází ve východní části Velkých Karlovic - Leskové, v údolí vsetínské Bečvy, rekreační oblasti oblíbené zejména obyvateli Zlína. V tomto údolí spadající do Chráněné krajinné oblasti Beskydy - Javorníky se nachází velké množství bývalých podnikových rekreačních objektů. Pro mnohé návštěvníky je toto místo spjaté s prázdninami, dětstvím, které zde trávili během zimních a letních táborů. Srdcovou oblastí jsou Karlovice i pro samotné investory.

Pozemek, který zakoupili, se nachází přímo u hlavní komunikace - trase vedoucí do slovenského Makova. Z jihu je dům zastíněn zalesněným kopcem a z obou stran pozemku sousedí se stavbami vzniklými v socialistické době. Přes tyto negativa, je okolí novostavby velmi malebné. Pozemek leží v chráněné krajinné oblasti, kde platí přísné regulace novostaveb. Domy mají mít podobu tradičních valašských chalup.  Musí být dodržen podélný půdorys, vstup ze středu delší strany a je povolena pouze sedlová střecha bez střešních oken. V rámci návrhu domu jsme tyto pravidla respektovali a dům zároveň obohatili o novodobé vstupy, které jsou v souladu s charakterem a užíváním domu. Vzhledem k zastínění pozemku a exponovanému místu, jsme dům navrhli tak, aby byl uzavřen sám do sebe, nebyl rušen okolními budovami a provozem.

Srdce domu - pomyslné světlo a teplo tvoří pec, která je umístěna ve středu dispozice. Kolem ní se odvíjí život. Podél pece stoupá schodiště do podkroví objektu. Toto místo je také přisvětleno světlíky působící jako komínové těleso a díky tomu světlo dopadá do středu - těžiště domu. Hřeben střechy ze zadu dopředu stoupá, reaguje na vnitřní dispozici. Dům vyrůstá ze svahu a dostává působivé měřítko.  Dům je ze tří stran možné uzavřít posuvnými dřevěnými paravány, kterými se uzavírá západní i jižní veranda a zároveň se vytváří intimní prostor. Tím dochází k odstínění od rušné komunikace, paravány zároveň fungují jako bezpečnostní prvek pro uzavření objektu.

Samotný dům je navržen jako dva tradiční domy v jednom. Zadní část domu včetně bočních stěn, které jsou v kontaktu s terénem, odkazují na kamennou stodolu. Podkroví a přední část domu, která je oddělena verandami a skladem dřeva od terénu je přepisem dřevěnice. Tvaroslovím i použitými materiály jsme reagovali na dané místo a jeho možnosti. Při stavbě domu jsme proto používaly tradiční materiály - pískovec z lomu Bzová, modřínové šindele a obklady z modřínu provazující exteriér i interiér domu. Z východní strany objektu je zapuštěním stěny a přesazením střechy vytvořen sklad dřeva, typický prvek pro valašské chalupy.

Dispoziční řešení je velmi jednoduché - vstup je situován do středu dispozice z vnější verandy. Přes zádveří se vstupuje do obytného prostoru předěleného pecí a schodištěm na kuchyň a obytnou část. V zadní části přízemí je sklad, koupelna, WC, spíž a technická místnost. V horním patře se nachází dva pokoje, koupelna a pobytová podesta u schodiště. Z ložnice rodičů je možný přímý výstup schodištěm na terén a zahradu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
soused
krajos
16.06.16 11:22
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ellement architects s.r.o.