Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Silver Tower Center

Autor: Zbigniew Maćków
Spoluautorka: Katarzyna Korsak
Adresa: plac Konstytucji 3 Maja 3, Vratislav, Polsko | mapa
Web: www.silvertowercenter.pl
Investor: Wisher Enterprise

Realizace: 2014 Výška: 55 m
Užitná plocha: 25000 m²

foto: Petr Šmídek, 2016
Silver Tower Center se nachází na ulici Józefa Piłsudskiego na pozemku, který vznikl po rozparcelování bývalého židovského hřbitova. Typický městský blok je diagonálně rozpůlen, aby si zeleným pásem připomenul hranice, kde v minulosti ležel hřbitov. Budova se skládá ze šestipodlažní podnože navržené tak, aby splývala s výškou okolních staveb, a dominanty, pro níž nebylo žádné omezení. Během práce na zmenšených modelech byla ustanovena výška přibližně 55 metrů, která byla dostačující pro požadovaný účinek. Výsledná dominanta se otevírá k ulici Piłsudskiego vinoucí se před hlavním železničním nádražím. Vertikála dává o sobě vědět již z dálky. Tvar věže je rozdělen do několika modulů, které jsou kolem svislé osy mírně pootočeny, aby získaly na dynamičnosti a štíhlosti. Tato opatření současně zlepšilo oslunění sousedních budov. Fasády byly rozděleny tak, ale usnadnily vnitřní dělení kanceláří po jednotlivých modulech. Svislé 30 cm fasádní profily navíc posilují vertikalitu celé budovy. Díky těmto lamelám byla současně docílena tolik žádoucí hra světla a stínu na fasádě, propůjčující objektu na silném uměleckém výrazu. „Žiletky“ jsou rovněž součástí zastiňovacího řešení poskytujícího uživatelům adekvátní komfort bez potřeby vybudování nákladného systému při zachování jedinečných výhledů.
Silver Tower Center uvnitř obsahuje komerční služby: tříhvězdičkový hotel, konferenční centrum, kanceláře, obchody a dvoupodlažní podzemní parkoviště. Všechny obchody a komerční aktivity jsou přístupné rovnou z ulice, čímž se starají o oživení parteru. Náměstí před domem slouží také jako veřejný park. Stavba přináší do Przedmieście Oławskie tolik potřebné oživení a napravení renomé celého území.
Maćków Pracownia Projektowa
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 11.06.16
Návštěvnost: 13564 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.