Wellness Grandhotelu Pupp

Wellness Grandhotelu Pupp
Spolupráce:SPS projekt
Adresa: Mírové náměstí 2, Karlovy Vary, Česká republika
Investor:Grandhotel Pupp Karlovy Vary, a.s.
Projekt:2007-2010
Realizace:2012-2013


foto: Radovan Boček
Zadáním projektu bylo doplnění složitého organismu hotelového komplexu Grandhotelu Pupp o chybějící služby balneo a wellness provozů. Vzhledem k nemožnosti vtěsnat nové lázeňské technologie do historických objektů hotelu bylo jediným řešením  přístavba samostatně stojícího objektu ve stávajícím zásobovacím dvoře. Objekt je navržen tak, aby se stal nenásilnou dominantou dvora a nenarušoval měřítko okolní zástavby. Tvarově doplňuje „šlehačkovou“ architekturu hotelového komplexu moderním exaktním hranolem a záměrně vytváří kontrast mezi starým a novým. Urbanistické řešení zároveň využívá polohy pozemku v blízkosti sousedícího lesoparku.
Lichoběžníkový půdorys budovy je obsluhován třemi prosklenými lávkami, kterými je objekt propojen se stávajícími objekty. Objekt má dvě nadzemní podlaží a pobytovou střechu. V 1.NP se nachází strojovna bazénu, parní lázeň a sauna se zázemím, 2.NP tvoří bazénovou halu, na střeše je navržena pobytová terasa, vhodná pro pořádání různých společenských akcí. Ústředním prostorem novostavby lázní je velkorysá bazénová hala s centrálně umístěným bazénem, v jehož rozích jsou situovány kamenné jeskyně obsahující v sobě různé procedury.
Důležitým momentem je osvětlení vnitřních prostor – vzhledem k tomu, že objekt je ze tří stran obklopen objekty stávajícího hotelu s minimálními odstupy, byly na okna přeneseny velkoplošné transparentní fólie s motivem mnohonásobně zvětšených mikroskopických výbrusů metamorfovaných hornin, které do ztemnělého meditativního interiéru přinášejí scénické oživení. Světlo do bazénové haly tedy proniká skrz okna s barevnými fóliemi a střešními světlíky, SZ průčelí haly s rozsáhlým prosklením pak nabízí příjemné průhledy do vzrostlé zeleně protějšího svahu.
Vzhled fasády je založen na kontrastu dekorativní geometrické omítky s barevnými vitrážemi velkoplošných oken. Fasáda je řešena vnějším kontaktním zateplovacím systémem s omítkou vzhledu betonu s metalickým nátěrem a je kompozičně členěna nutou do tvarových dílců s barevným a strukturním rozlišením. Bazénová hala je obložena keramickým obkladem, bazénové vany jsou nerezové. Spojovací lávky jsou řešeny jako ocelovo-skleněné konstrukce.
Architektonický ateliér KAAMA
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Nevím
aldar
13.06.16 10:37
...Inu,...
šakal
13.06.16 11:12
Nenásilná dominanta?
aleš nový
14.06.16 08:11
dotaz
Mario Sebok
14.06.16 02:44
to se zase něco nepovedlo
Ivana
16.06.16 11:44
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Architektonický atelier KAAMA