Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     
Přestavba a rozšíření ubytovny pro mládež St. Alban
Jugendherberge Basel St. Alban

Autor: Buchner Bründler Architekten | Andreas Bründler, Daniel Buchner
Spolupráce: Sebastian Pitz, Jenny Jenisch
Adresa: St. Alban-Kirchrain 10, Basilej, Švýcarsko | mapa
Web: www.youthhostel.ch/basel
Investor: Schweizerische Stiftung für Sozialtourismus
Projekt: 2007 Realizace: 03.2010

Dnešní ubytovna pro mládež v St. Alban byla v průběhu doby ovlivněna pestrým využitím. Hlavní myšlenka architektonického zásahu spočívala kromě požadovaného rozšíření plochy v posílení interiérových zážitků a zdůraznění přímých kvalit původního objektu.
Z urbanistického hlediska je ubytovna pro mládež zcela nově koncipována. Objekt se přes most obrací směrem k náměstí Maja-Sacherplatz. Před hlavním průčelím leží vodní nádrž St. Alban, jehož přítomnost je zdůrazněna mostem. Přístupová lávka do ubytovny vytváří klíčový prvek pro navození atmosféry. Podél severní hrany vodní nádrže probíhá společně s fasádou domu dřevěná lávka, na jejímž konci se nachází poloveřejná terasa mládežnické ubytovny. Dubové fošny spojují most, lávku i rozšíření hostelu, čímž dohromady tvoří dřevěnou svorku připnutou k historické kamenné stavbě.
Přízemí historické části ubytovny bylo rovněž zcela nově koncipováno. Byla odhalena klenebná konstrukce s vloženými podpěrami. Vstup pro zaměstnance, kuchyně a obslužné prostory jsou orientovány od svahu z opačné strany. Vnitřní prostory tím získaly velkorysost původní přádelny hedvábí. Během zásahů do historických částí, stejně jako při navrhování nové části, bylo pamatováno na průmyslový odkaz objektu a byly upřednostněn přímý a haptický kontakt s materiály.
Historická část se 48 pokoji (195 postelí) byla koncipována zcela novým způsobem. Každému pokoji předchází box z lazurované borovice oddělující veřejnou chodbu od soukromého pokoje. Tato část, kde se nachází místo k hygieně a uzamčení zavazadla, je od pokoje oddělena posuvnou stěnou. Nově dostavěná část obsahuje 21 pokojů (42 postelí). V těchto prostorách převládá pohledový beton a dubové dřevo. Ke každému dvojlůžkovému pokoji náleží malá koupelna. Velkoplošné zasklení přes celou výšku místnosti návštěvníky vystaví do bezprostředního kontaktu s okolím. Blízké koruny stromu přímo ovlivňují atmosféru v pokojích. Svislé lamely členící fasádu slouží také jako filtr nabízející hostům větší intimitu a malý venkovní prostor. Různým členěním vzniká prostorová hloubka fasády, která ve výsledku při pozorování z venku v husté okolní zeleni téměř zmizí.
Buchner Bründler Architekten
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 27.05.14
Návštěvnost: 9972 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.