Městská tržnice

Markthal

Městská tržnice
Umělecké dílo:Arno Coenen, Iris Roskam
Adresa: Ds. Jan Scharpstraat 298, Rotterdam, Nizozemí
Investor:Provast Nederland bv
Projekt: 2004
Realizace: 2014
Užitná plocha:100000 m2
Náklady:175 000 000 Euro


Devastující dědictví, které si Rotterdam odnesl z druhé světové války, přijali holandští urbanisté jako výzvu při koncipování nové městské struktury v duchu poválečného supermodernismu. Rem Koolhaas své rodné město pojmenoval „Formless City“, přestože je centrum plné silných forem, které než aby vzájemným dialogem utvářely celistvou strukturu, spíše mezi sebou soupeří. Zářným příkladem je ikonická tržnice v centru Rotterdamu připomínající vítězný oblouk konzumu. Na podnoži pro 1200 automobilů se klene podkovovitý oblouk vyskládaný ze 228 bytů, aby zastřešil než stovku restaurací a obchodů s potravinami. Více než hektarovou výmalbu “rotterdamské Sixtinské kaple“ má na svědomí dvojice umělců Arno Coenen s Iris Roskam. Jejich “roh hojnosti“ se stal největším uměleckým dílem v Holandsku, jehož slavnostní odhalení 1. října 2014 si nenechala ujít ani holandská královna Máxima. Během prvního roku tržnice přilákala více než 8 milionů návštěvníků, čímž hravě překonala Eiffelovu věž v Paříži nebo Guggenheimovo muzeum v Bilbao a stala se největší turistickou atrakcí v Rotterdamu.



Nové holandské zákony z hygienických důvodů požadují, aby se pořádání tradičních rybích a masných trhů konalo na zastřešených prostranstvích. MVRDV si při hledání odpovědi na tuto výzvu položilo dvě otázky: 'Můžeme využít toto nařízení k rozvoji typologie tržnice a současně zahuštění městského centra?' a 'Můžeme vylepšit kvalitu tím, že zahustíme stavební program v oblasti Blaak?'
Tržnice se součástí nového středu čtvrti Laurens, která byla původním centrem předválečného Rotterdamu. Navržený objekt je dlouhodobě udržitelnou kombinací stravování, volnočasových aktivit, bydlení a parkování, které jsou integrovány do jednoho celku, aby zvýšily potenciál a vytěžily maximum ze vzájemné synergie různých funkcí. Dvoranu zastřešuje oblouk ze soukromých bytů, což strategicky umožnilo soukromé investici podílet na tvorbě veřejného prostoru. Výsledkem je kryté náměstí, které během dne slouží jako hlavní městská tržnice a po zavírací době ožívá díky restauracím v prvním patře.
Byty splňují přísné holandské stavební předpisy na přirozené denní osvětlení: všechny místnosti vyžadující přirozené světlo jsou umístěny na vnější straně. Kuchyně, jídelny a komory se nachází na straně tržnice, s níž jsou spojeny. Čelní a zadní stranu pokrývá flexibilní zavěšená skleněná fasáda, která umožňuje maximální transparenci při minimálním použití konstrukce, která je největší svého druhu v Evropě.
MVRDV
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Můžeme se o tom přít,
Ivoš
26.05.16 09:00
...No,...nevim...
šakal
26.05.16 04:24
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od MVRDV