Rezidenční projekt Origami

Rezidenční projekt Origami
foto: Lukáš Žentel
Rezidenční projekt Origami v poklidné vilové čtvrti Prahy 6 vybočuje z běžného vnímání individuálního bydlení. Přestože je formálně definován jako bytový dům, jeho koncept má blíže k bydlení v samostatné vile. V každém ze sedmi domů mohou být maximálně dva byty, ke každému z nich náleží vlastní vchod a samostatná prostorná zahrada. Na přání je možné spojením bytů získat samostatný dům o celkové užitné ploše až 330 m². Společná vnitřní komunikace a podzemní garáže se sklepy vytváří z bytových jednotek intimní rezidenční soubor, který je z vnější strany uzavřený. Koncepce projektu Origami kombinuje přednosti bydlení v bytě a rodinném domě. Navíc nabízí prostor k vyjádření individuálních představ budoucích obyvatel. Projekt podobného rozsahu a zaměření na území Prahy není snadné najít.
Bytový dům se nachází v katastrálním území Prahy 6 - Ruzyně. Leží severně od Karlovarské ulice a jihozápadně od ulice Drnovské. V úrovni nadzemních podlaží je rozdělen do 4 samostatných 2. až 3. podlažních hmot s plochými střechami. Toto rozčlenění je z důvodu přizpůsobení se okolní zástavbě, kterou tvoří v těsné blízkosti na západě solitérní rodinné domy.  Každá hmota je ještě stavebně rozdělena na poloviny o různé podlažnosti, ve kterých jsou umístěné jednotlivé bytové mezonetové jednotky. Byty jsou přístupné z otevřeného prostoru, který hmoty vytvářejí mezi sebou, na střeše společného suterénu. Tato vnitřní komunikace, pouze pro pěší, spojuje ulici Zbuzanskou a Pod Karlovarskou silnicí. Vyúsťuje zde i vertikální komunikace (výtah se schodištěm) ze suterénu. Jednotlivé mezonetové byty jsou o ploše max. 120 m². Jsou 2. až 3. podlažní o velikosti 4+kk. V přízemí jsou umístěny obytné místnosti s kuchyňskými kouty, v horních patrech je ložnicová část. Zeleň na pozemku bude sloužit jako předzahrádky jednotlivým bytům, právě do zeleně jsou orientovány obytné místnosti jednotlivých bytů. Orientace oken v horních patrech je zvolena taková, aby byla zaručena intimita jednotlivých bytů a aby byl zároveň splněn požadavek na oslunění a přirozené osvětlení bytu.
Projektu Origami získal Čestné uznání v kategorii novostavba v soutěži Grand Prix architektů 2016 a stal se vítězem v soutěži Fasáda roku 2016.
Qarta Architektura s.r.o.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od QARTA ARCHITEKTURA s.r.o.