Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Vinný sklep Konice

Autor: Tomáš Dvořák architekti | Tomáš Dvořák
Adresa: Konice 4, Konice u Znojma, Česká republika | mapa
Investor: Wintter, spol. s r.o., Boris Vaculík
Projekt: 2014 Realizace: 2015
Zastavěná plocha: 62 m² Obestavěný prostor: 327 m³

foto: Tomáš Malý
Urbanistický koncept

Jedná se o rekonstrukci staré budovy, která byla součástí hospodářského souboru staveb u obytné budovy na vesnici jako součást klasického venkovského stavení. Ve vesnici Konice patří mezi původní historickou zástavbu.

Architektonické řešení
Budova dříve sloužila jako lisovna a zároveň vstup do starých pískovcových sklepů. V návrhu byla změněna funkce budovy na zázemí ke sklepu - nově slouží jako společenská místnost. Původní vstup do sklepů zůstal samozřejmě zachován. Prostorově malý půdorys neumožnil žádnou velkou přestavbu, uvnitř je pouze společenská místnost a malé sociální zázemí.

Exteriér
Architektonická návrh exterieru je jednoduchý - bílé tělo stavby spočívá na kamenné podezdívce z nasucho skládaných kamenů, zastřešení je klasickou střechou s tradičním sklonem i materiálem - bobrovkou. Kameny na podezdívku byly použity místní ze spadlé opěrné stěny, omítka je klasická vápenná na stěně bez zateplení. Všechna okna a dveře jsou komponovány ve zlatém řezu, se vzájemnou geometrickou vazbou a danými poměry.

Interiér
V interieru bylo navrženo horní chrámové osvětlení oknem pod střechou, s viditelným průhledem do konstrukce krovu. V boční stěně je pouze jedno další okno, s průhledem ven na stromkovou růži, které byla navrženo jako obraz spíše než pro klasickou funkci okna. Krov a záklop ze smrkových prken je zvýrazněn umělým osvětlením. Hlavním materiálem interieru je stará klasická cihla, kterou jsou obloženy všechny obvodové stěny a z nichž jsou vyzděny i nové příčky. Cihly byly získávány postupně z bouraných staveb v okolí. V interieru je navržen pro vytápění krb opláštěný kortenovým plechem. Vnitřní dveře jsou všechny ručně vyráběné truhlářem, s kovanými klikami od kováře podle starého vzoru.
Smyslem celého návrhu bylo použít všude, kde to bylo možné, původní, poctivé staré materiály nebo technologie a pokusit se o reinkarnaci ducha starých objektů v nové moderní podobě 21. století.

Energetické zhodnocení - pro temperaci jsou použity elektrické přímotopy, pro vytápění (objekt slouží příležitostně, není trvale vytápěn) je navržen krb. Ve střešní rovině je použito zateplení polystyrenem v nadkrokevní izolaci, stěny nejsou zatepleny.

Stavba získala hlavní cenu v soutěžní přehlídce Brick Award 2016 (Cihla v 21. století) a čestné uznání Grand Prix OA 2016 v kategorii interiér.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 31.05.16
Návštěvnost: 8559 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
prijemne prostredi T.Pavlík 08.06.16 14:52
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.