Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Kulturní centrum Rozet
Erfgoedcentrum Rozet

Autor: Neutelings Riedijk Architects | Willem Jan Neutelings, Michiel Riedijk
Adresa: Kortestraat 16, Arnhem, Nizozemí | mapa
Web: www.rozet.nl
Investor: Město Arnhem
Náklady: 31 000 000 Euro Realizace: 2013
Soutěž: 2009 Užitná plocha: 12000 m²

Rozet představuje novou adresu pro řadu kulturních a vzdělávacích institucí v Arnhemu. Spojením knihovny, památkového úřadu, umělecké centra a odborné školy vznikla jedna z nejdůležitějších kulturních budov ve městě.

Spojení mezi historickým centrem a poválečnou dostavbou
Tvar a členění Rozet architektonicky odráží předěl mezi historickou a poválečnou městskou strukturou Arnhemu. Budova se nachází na spojnici mezi nádražím a Kerkplein (kostelním náměstím), která představuje nejdůležitější trasu v arnhemské čtvrti Rijnboog. Rozet se svým kulturně-vzdělávací náplní představuje pevný bod na této cestě a podněcuje další urbanizaci v této oblasti.

Vnitřní ulice jako rozšíření městské třídy
Kulturní centrum Rozet bylo navrženo jako prodloužení hlavní cesty mezi nádražím a centrálním náměstím s kostelem. Střed Rozet představuje zasklená vnitřní cesta, která prochází napříč všemi podlažími. Protáhlá veřejná chodba s řadou lákavých náměstí, která slouží jako vstupy do jednotlivých instituci a zároveň odráží vzájemné vztahy.
Občas se vnitřní ulice promění ve výstavní sál nebo vstupní halu, jindy slouží jako hlediště posluchárny nebo stupňovitá čítárna se studovnami. Tato vnitřní cesta je současně vidět z venku, kde programově tvoří vitrínu s obrazovkami, osvětlenými billboardy a knižními policemi přispívá k posílení veřejného prostranství na obou stranách.

Fasáda & identita
Průčelí Rozet má vyjadřovat veřejnou funkci domu. Tvoří ji písečně zbarvené svislé betonové prvky obalující celou budovu. Jednotlivé prvky obsahují drobné reliéfy a rozety dodávající fasádě texturu a veřejném významu s historickými souvislostmi. Na jedné straně slouží svislé sloupky jako pevné žaluzie, ale štíhlá vysoká okna zároveň umožňují proniknout dennímu světlu hluboko do interiéru.   

Trvale udržitelná stavba
Vhodná volba a kombinace technologií vytvořila z Rozet energeticky zodpovědnou budovu. Vnitřní ulice využívá přirozené  odvětrávání. Na střeše je vysázena zeleň. Jde o kombinaci vegetace a vodního zásobníku přispívajícího k úpravě vzduchu v budově. Z této zelené oázy uprostřed města mají prospěch také ptáci a hmyz. Na střeše jsou rovněž osazeny sluneční kolektory, které značnou měrou přispívají ke snížení energetické spotřeby domu. Instalace tepelného zásobníku jen potvrzuje, že Rozet je jednou z ekologicky nejšetrnějších staveb v Arnhemu.
Neutelings Riedijk Architects
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 15.05.16
Návštěvnost: 7384 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.