De Rotterdam

De Rotterdam
Project architect:Kees van Casteren
Adresa: Wilhelminakade, Rotterdam, Nizozemí
Projekt:1997-
Realizace:2009-13
Užitná plocha:162000 m2
Zastavěná plocha:5500 m2


foto: Edward Hill
Pojmenování v současnosti největší budovy v Nizozemí je odvozené od jedné z lodí společnosti Holland America Line, která z přístaviště na Wilhelminapier přepravila za svou historii desetitisíce evropských emigrantů do Spojených států. De Rotterdam je koncipován jako vertikální město složené ze tří navzájem propojených věží. Věže v sobě hostí kanceláře, apartmány, hotelové pokoje, konferenční sály, obchody, restaurace a kavárny. Projekt byl zahájen již v roce 1997. Stavba začala na konci roku 2009 a budova byla dokončena v roce 2013. De Rotterdam je součástí sanační přestavby přístavních doků Wilhelminapier začínajících za Erasmovým mostem s cílem vytvořit pulzující městskou strukturu nabízející prostory pro podnikání, volnočasové aktivity i kvalitní dopravu obvyklou v centrální části města.
Všechny tři věže se tyčí do výšky 150 metrů a dohromady nabízejí 162 tisíc m² užitné plochy, což De Rotterdam nominuje na první příčku v Nizozemí, co se velikosti budovy týče. Koncepce architektů z OMA není primárně určována velikostí budovy, nýbrž zahuštěním a diverzitě funkcí. Hmotová kompozice klastru věží využívá vzájemných mírných posunů a vytváří zajímavé průhledy.
Jednotlivé typologické programy tohoto spíše urbanistického komplexu jsou uspořádány do bloků tak, aby se vzájemně synergicky doplňovaly - obyvatelé a pracovníci v kancelářích mohou využívat fitness centrum, restaurace i konferenční salónky a hotel. Interní uživatelé objektu se potkávají s externími návštěvníky na úrovní přízemí v kavárnách propojujících budovu s nábřežím. Paralelu s předobrazem zaoceánské lodi nejvíce evokují komunikační haly v přízemí s vertikálními komunikacemi, kde se na jednom místě potkávají uživatelé a návštěvníci a směřují odsud do svých kajut v horních podlažích.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od OMA