Sídlo NTR

(dříve RVU)

Sídlo NTR
Autor: MVRDV
Tým:Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Willem Timmer, Duzan Doepel, Eline Strijkers
Adresa: Wim T. Schippersplein 5, Hilversum, Nizozemí
Realizace:1994-97
Užitná plocha:1500 m2


Sídlo společnosti NTR je jednou z budov kampusu spolupracujících televizních společností VPRO, NARA a NTR, které společně vytvářejí Net3, třetí televizní kanál nizozemského veřejnoprávního vysílání. Při umisťování budovy do kampusu sehrál nejdůležitější roli požadavek na zachování "ekologického propojení" Mediálního parku s centrem Hilversumu, koncipovaného jako zahradní město.
I přesto, že regulativy v území umožňovaly realizaci tradiční až čtyřpodlažní budovy, převážil u investora a architektů názor, že by toto řešení zničilo stávající zelené propojení Media Parku s městem. Zvolená koncepce zastavění pozemku eliminuje tuto hrozbu a nepůsobí rušivě.
Architekti navrhli dlouhou jednopodlažní budovu, která se svou hmotou zahrabává do svahu hilversumského kopce a je díky tomu z ulice neviditelná. Krajina okolního zahradního města pokračuje plynule na střechu domu. Na druhém konci se budova vznáší na sloupech nad zahradou z lávových kamenů a je z ostatních budov Media parku dobře viditelná a vytváří tak společnou "vysílací" krajinu.
Plášť budovy je obložen cortenovými pláty. Zelená střecha funguje jako balkon s výhledem na kampus Media Parku. Veřejná cesta spojuje město s kampusem. V místě zanoření veřejné cesty do hmoty budovy se nachází hlavní vstup do objektu. Vstupní část rozděluje budovu na tři zóny s rozdílnými kancelářskými typologiemi: jedna zóna s náhodně rozmístěnými kancelářskými jednotkami kolem společného prostoru, další zóna s traktem chodeb u ústředního patia a tradičními buňkovými kancelářemi a open space kancelář zarámovaná panoramatickým oknem s výhledem na mediální kampus.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od MVRDV