Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Koncertní sál Ference Liszta
Franz Liszt Konzerthaus Raiding

Autor: Atelier Kempe Thill | André Kempe, Oliver Thill
Spoluautor: Brands United
Spolupráce: Frank Verzijden, Takashi Nakamura
Adresa: Franz Liszt Straße 48, Raiding, Rakousko | mapa
Web: www.lisztfestival.at
Investor: Franz-Liszt-Gesellschaft Burgenland
Náklady: 5 550 000 Euro Projekt: 03.2005 - 08.2005
Realizace: 09.2005 - 08.2006 Soutěž: 10.2004 -03.2005
Zastavěná plocha: 2194 m² Plocha pozemku: 4700 m²
Obestavěný prostor: 12376 m³

Vesnice Raiding čítající 900 obyvatel leží v rakouském Burgenlandsku poblíž maďarských hranic 80 kilometrů jižně od Vídně. Místo je rodištěm klavírního virtuóza a hudebního skladatele Ference Liszta. Jeho rodný dům se proměnil v muzeum a v těsné blízkosti vznikl na základě mezinárodní soutěže hudební sál, který každoročně hostí velké hudební události připomínající odkaz slavného rodáka. Nové kulturní centrum bylo postaveno na základě vítězného projektu rotterdamské dvojice Kempe Thill. Hlavní výzvou bylo vyřešit začlenění městské typologie koncertního sálu do výsostně venkovského prostředí. Autoři se museli rovněž vypořádat s omezeným finančním rozpočtem i časovou tísní, kdy měli na  projekt pouhé čtyři měsíce. Výsledná podoba hudebního sálu je rovněž odpovědí na složitou situaci v komplikovaném historickém prostředí v centru obce. Za pomoci minimálních architektonických prostředků bylo dosaženo maximálního prostorového účinku. Autoři se vydali cestou jednoduchých tvarů zbavených výrazného členění. Strohé bílé stěny odpovídají vesnickým stavbám v Burgenlandsku. Jedinou výjimku tvoří rozměrné akrylátové okno (13m dlouhé a 4m vysoké) ve foyer s výhledem na Lisztův rodný dům. Nový koncertní sál není vytržen z okolního dění, ale snaží se obohacovat prostorové zážitky o okolní dění. Měřítkem si sál uchovává auru výjimečnosti. Na vnější plášť použitá levná zateplená omítka s polyuretanovým nástřikem, který fasádě dodává na lesku a zároveň ji chrání před nepříznivým počasím. Nátěr umožnil ukončit fasádu bez okapů s plynulým přechodem v plochou střechu.
Sál leží uprostřed parku obehnaného vysokou zdí, takže i přes velké měřítko není z vesnice ihned patrný. V porovnání s okolními budovami však působí téměř abstraktním dojmem. Z bílého foyer se vstupuje do hudebního sálu ověřených proporcí “krabice od bot“. Nosná konstrukce z lepených vazníků vyplněných dřevěnými vícevrstvými deskami ze smrkového dřeva o rozměrech 2,6 x 3,6 metru a váze 350 kilogramů. Aby se zabránilo ozvěně, jsou desky pomocí CNC fréz mírně zakřivené.
Autor: Petr Šmídek, 27.04.16
Návštěvnost: 11664 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.