Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Návštěvnické centrum Kvilda

Autor: AND architektonický atelier | Vratislav Danda, Jaromír Kosnar, Radovan Kupka
Interiér: Kristina Ullmannová
Stavební části: Tomáš Šmejkal, Eva Šmejkalová
Adresa: k.ú. Kvilda, Kvilda, Česká republika | mapa
Web: www.npsumava.cz
Investor: Správa Národního parku Šumava
Projekt: 2008 - 2010 Realizace: 09/2013 - 08/2015
Zastavěná plocha: 351 m² Obestavěný prostor: 2745 m³

V blízkosti obce Kvilda byl realizován unikátní projekt inspirovaný podobnými záměry v západní Evropě. Návštěvnické centrum je věnované prezentaci jelení zvěře a nemá ve střední Evropě obdoby. Do šumavské krajiny byl ohleduplně umístěn nový dům, který má špičkové technické a provozní parametry a zároveň vzhled tradiční šumavské chalupy.
   
Charakteristika — Návštěvnické centrum slouží k prezentaci vědeckých, didaktických a ekologických aktivit správy Národního parku. Součástí prezentace je poskytování informací o výskytu a způsobu života jelenů v NP Šumava. V obecném smyslu centrum demonstruje soudobé přístupy Správy Národního parku Šumava k přírodnímu prostředí a jeho ochraně a moderní ekologickou architekturu inspirovanou místní stavební tradicí.
Areál centra se skládá ze dvou základních celků - vstupní části a naučného okruhu. Vstupní část slouží jako zázemí pro návštěvníky (informace, hygienické zázemí, občerstvení). Je tvořena objektem návštěvnického centra s malým dětským hřištěm, přístupovou cestou a parkovištěm pro návštěvníky. Naučný okruh je určen především k prezentaci jelení zvěře v jeho přirozeném prostředí.
Návštěvnické centrum je navrženo jako jednopodlažní nadzemní objekt se sedlovou střechou s podkrovím, částečně podsklepený, na obdélníkovém půdorysu 30,0 x 11,5 m. Hmotové uspořádání domu vychází z místní stavební tradice - sedlová střecha asymetricky osazená na obdélníkové přízemí. Asymetrie se projevuje v přetažení střechy v podélném směru nad krytou vstupní částí.
Do interiéru jsou umístěny doprovodné informace formou univerzálního výstavního prostoru, informační panely a výstavní exponáty. Informace jsou podávány převážně interaktivní formou. Součástí prezentační části je malý sál pro pořádání přednášek.
Dětské hřiště v sousedství objektu je vybaveno drobnými herními prvky z přírodních materiálů.
Přístupové komunikace a parkoviště byly navrženy tak, aby se co nejpřirozeněji začlenily do stávajícího terénu. Cesty i parkoviště jsou uspořádány v nepravidelných křivkách a s přírodním štěrkovým povrchem. Parkovací stání jsou záměrně rozčleněna do menších skupin nepravidelně rozmístěných v zeleni.
Ve venkovní části umožňuje prezentaci živých zvířat rozlehlý výběh, kterým vede naučný pěší okruh. Expozice umístěná ve volné krajině simuluje zážitky z pozorování přirozeně se pohybující zvěře. Naučný okruh je umístěn ve stávajícím souvislém lesním porostu, všechny jeho části byly navrženy s ohledem na maximální zachování stávajícího přírodního prostředí a autentického charakteru biotopu.
Expozice je založena na prožitku z bezprostředního kontaktu návštěvníků s divokými zvířaty bez umělých zábran. Odstup oplocení od naučného okruhu je ve vzdálenosti 60-80 m na každou stranu, což je již vzdálenost mimo pohled diváka.  Pozorovací místa jsou řešena formou „loveckých“ posedů výšky 3-4 m nad terénem. Jejich konstrukce je dřevěná, tvarově nepravidelná a surová, usměrňující pohledy s ohledem na členitost terénu.

Konstrukční řešení — Konstrukčně se jedná o kombinaci železobetonových konstrukcí (stěny, stropy 1.PP), zděných konstrukcí (konstrukce nadzemních podlaží) zastřešených dřevěnou rámovou konstrukcí, kde hlavními nosnými prvky jsou trojkloubové rámy navržené z lepeného dřeva, které tvoří sedlovou střechu objektu se sklonem 42° na obě strany.

Vzduchotechnika a vytápění — Celá stavba je koncipována jako nízkoenergetická se standardem blížícím se pasivnímu domu. Pro budovu centra bylo navrženo kombinované teplovzdušné vytápění s nuceným větráním a rekuperací tepla; část objektu je vytápěna teplovodním podlahovým systémem.
kráceno redakcí













Stavba
Střešní krytina
RHEINZINK ČR s.r.o.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 30.04.16
Návštěvnost: 10859 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.