Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Praze

Autor: Ateliér Sféra | Tomáš Stránský, Martin Rezek, Vojtěch Geryk
Adresa: Praha, Česká republika
Projekt: 2012 Realizace: 09/2012 – 11/2013
Užitná plocha: 188 m² Zastavěná plocha: 150 m²
Plocha pozemku: 662 m²

Umístění domu maximálně využívá potenciál pozemku, vzhledem k orientaci ke světovým stranám je situován v zadní části zahrady dále od příjezdové komunikace, která přiléhá k parcele z jihu. Neméně důležitým faktorem pro umístění domu byl také vzrostlý ořech, který zahradě dominuje.

Půdorys objektu je navržen jako podlouhlý obdélník orientovaný delší stranou k ulici s ohledem na kvalitní proslunění hlavní jihozápadní fasády. Při východní hranici směrem k sousednímu pozemku je umístěna garáž, která je součástí hmotového řešení objektu. Dům je navržen jako dvoupatrový nepodsklepený s plochou střechou krytou z pohledových stran atikami. Vzhledem ke svažujícímu se pozemku v zadní části zahrady je dům zezadu částečně zahlouben s ohledem na soulad s výškou vůči okolní zástavbě, která je vyšší. Hmota domu je načleněna tak, aby vytvářela kryté venkovní plochy a stínila velké prosklené plochy, které propojují zahradu s interiérem. Dům tak vyrůstá ze země a ustupuje druhým podlažím. Toto horizontální členění opticky snižuje výšku domu. Horizontalita je podpořena i materiálovým řešením a to tak, že vnější skořápka je obložena vlnitým hliníkovým plechem přírodní barvy. Další ustoupené plochy jsou navrženy v tmavě šedé probarvené omítce tak aby sjednocovaly okenní otvory ve větší celky. Ostatní povrchy fasád jsou navrženy ve světlé omítce. Výplně otvorů budou přizpůsobeny odstínu tmavé fasády.

Dispozičně je dům rozdělen do tří částí. Je jimi garáž, obytná část a klidová zóna. U vstupu do domu je umístěn vjezd do garáže, před kterou je možno parkovat další automobil. Obytná část je umístěna v jihozápadní části domu v těsné návaznosti na zahradu. Obsahuje obývací pokoj s volně přiřazenou kuchyní a jídelnou, jeden samostatný pokoj sloužící jako pracovna, minimální hygienické zázemí a technickou místnost s kotlem, zásobníkem teplé vody a pračkou. Okny bez parapetů je možno vstupovat na venkovní terasu v jedné úrovni. Klidová část domu je umístěna ve druhém podlaží, přístupném pomocí křivočarého úsporného schodiště. Druhé patro obsahuje tři ložnice se společným hygienickým zázemím. Okna z ložnic mají parapet navazující v jedné úrovni na venkovní střechu, která je osazena extenzivní zelení. Nejvyšší střecha je pak kryta vymývaným kamenivem.
Projekt
Fotografie
Robert Žákovič
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 04.05.16
Návštěvnost: 15260 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.