Novostavba venkovského rodinného domu

Novostavba venkovského rodinného domu
Spolupráce:Lukáš Bruthans
Adresa: přírodní park Velkopopovicko, Česká republika
Projekt:2008-09
Realizace:srpen 2011


Popis objektu, koncept architektonického výrazu budovy
Pozemek se nachází na území přírodního parku Velkopopovicko.
Dům je navržen jako kompozice jednoduchých hmot ve tvaru T. Středovou hlavní obytnou část tvoří lineární těleso s profilem typickým pro historickou venkovskou zástavbu. K němu jsou kompozičně navázány dvě boční kubické hmoty garáže a dílny s terasou a bazénem. Objekt je konstrukčně řešen jako jednopodlažní nepodsklepená dřevostavba kombinovaná se zděnou vstupní centrální částí. Přízemní hranol klidových obytných částí je vložen do pravidelného rastru dřevěných vazníků navazujících na zděnou část. Celá tato hmota je pak nasazena na betonovém soklu základových konstrukcí.
Materiálové řešení je založeno na kontrastním působení jednotlivých částí domu a jejich vzájemném kompozičním vyvážení. Obytný dřevěný hranol s fasádou z dřevěných palubek je rytmizován rastrem oken a dřevěných přiznaných vazníků.

Popis funkcí jednotlivých částí
Vstup do domu je situován ve zděné části s návazností na objekt garáže. Zděná část tvoří pomyslné jádro domu s šatnou se zádveřím, spojovací chodbou, technickým a hygienickým zázemím. Na ni navazuje klidová zóna ložnice rodičů se šatnou na západní straně a dále hlavní převýšená obytná část s kuchyní ze strany východní s následnou druhou klidovou zónou se dvěma pokoji pro děti. Tato klidová zóna je oddělena separačním blokem koupelny a spíže. V patře zděné části se nachází půda přístupná po schodišti z obývacího pokoje.
V přiléhajících dvou bočních křídlech je umístěna garáž se skladem zahradních a sportovních potřeb a dílna spolu s krytou terasou a venkovním krbem. K terase pak přiléhá těleso venkovního bazénu.

Kapacity
Bytová jednotka kategorie 4+1 s garáží pro jeden automobil o čisté užitné ploše celkem 250 m².

Konstrukční systém
Dům kombinuje dva typy nosných konstrukcí - zděnou a dřevěnou.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nudle
Eva Müllerová
28.01.16 08:31
. . . rozpaky . . .
Sl.Kuchovský
01.02.16 06:42
vysoká užitková hodnota
Mario Sebok
04.02.16 09:27
pěkný gesamtkunstwerk
Martin Merger
06.02.23 07:38
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od caraa.cz