Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Obytný soubor Corte Verona

Autor: Biuro Projektów Lewicki Łatak | Piotr Lewicki, Kazimierz Łatak
Spolupráce: Begona Herrera Rodriguez, Piotr Knez, Mateusz Manecki, Agnieszka Zajaczkowska, Zbigniew Piotrowicz, Bartosz Pionka, Anna Rytter, Widold Opalinski, Kinga Raczak, Hannelore Elias
Adresa: al. Pracy 2, ul. Grabiszyńska 214, ul. Inżynierska 47/51, Vratislav, Polsko | mapa
Web: www.veronabuilding.com
Realizace: 2010 Zastavěná plocha: 4283 m²
Plocha pozemku: 20461 m²

Corte Verona building continues a characteristic for Wroclaw, multi-century use of brick in the process of construction.
In a close vicinity there are examples of using that material both while constructing buildings of the same function (originated at the beginning of the twenties of the previous century, Grabiszyn housing estate, by Paul Heim and Albert Kempter) and in creating the so-called small architecture objects: walls, benches and fences. And it was the last of those objects, an open-work brick wall in the neighbourhood became a direct inspiration of shaping the structure of the new architecture by the authors. Bricks were (mentally) rescaled to a size of one flat and the gaps between one another became loggias.
The building was given a well-known, well-functioning form of an urban block with a division of the space into: public (outside), private (flats) and semi-public (the courtyard).
The ground floor houses services, available from the outside (from the side of the streets), above there are flats, available from the courtyard through entrance halls and below the ground surface there is a garage, ensuring a high ratio of parking space (1.2 lots/ flat).
Small flats (45m²) consisting of a living room with a kitchen, a bedroom, a bathroom and a small cloakroom together with a relatively large loggia of ca. 8m² are prevailing in the building. Thanks to the loggias the authors could give more light to relatively long flat tracts by using corner windows.
The structure, of reinforced concrete, was designed as a set of transverse vertical walls, which, while separating particular flats, isolate them acoustically and horizontal slabs which are elements of the floors.
All installations are run in shafts in longitudinal walls, isolated acoustically from the side of the flats and the corridor by two independent layers of the wall.
The façade,: in the ground floor part there is silicate plastering (reinforced by a double polypropylene mesh) together with aluminium doors and windows. Above there are ceramic tiles (of two thicknesses and colours, placed interchangeably on each side of the quadrangle together with wooden windows and glass balustrades.
The space of the courtyard, used only by pedestrians (with access possible by special transport vehicles), was treated with special attention, planning its composition (inspired by Wladyslaw Strzeminski’s painting) including green areas (lawns, flowers, shrubs and trees), paths, ramps and stairs supplemented by a sand pit, swings, see-saws and benches.
Biuro Projektów Lewicki Łatak
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 24.01.15
Návštěvnost: 11131 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.