Kulturní centrum Słuzewski

Słuzewski dom kultury

Kulturní centrum Słuzewski
Spolupráce:Maciej Kleszczewski, Anna Zawadzka, Mikołaj Molenda, Wojciech Piwowarczyk, Kuba Morkowski, Adam Perka
Adresa: Jana Sebastiana Bacha 15, Varšava, Polsko
Projekt:2008
Realizace:2013
Užitná plocha:2400 m2


foto: Rafał Kłos
Společný projekt varšavských kanceláří 137kilo (později přejmenované na 307kilo - pozn.překl.) a WWAA na rekonstrukci a rozšíření kulturního centra Słuzewski (SDK) v polském hlavním městě musel dodržet výškový limit 6 metrů, a tak se inspirovalo místními venkovskými objekty se sedlovými střechami, které se zde nacházely až do začátku urbanizace v 70. letech minulého století. Výsledný návrh se odvíjí od centrálního náměstí, kde se nachází zoologická zahrada obklopená stavbami se zbývajícím programem: mateřská škola, sál, amfiteátr, učebny a kavárna. Dřevem obložené fasády s velkými prosklenými plochami umožňují výhledy do parku a na potok Słuzew.
Výslednou podobu kulturního centra ovlivnily dva základní prvky: nejprve urbanistická situace a následně jednotlivé funkce stavebního programu. Jako inspirační zdroj posloužilo také původní kulturní centrum, které se společně s přilehlou ekologickou farmou a vzdělávacím centrem nachází v dochovaném venkovském statku na ulici Tarniny 7. Celý stavební program se skládá ze dvou vzájemně spojených budov, které však mohou fungovat také samostatně.
Hlavní část projektu se nachází v 1. podzemním podlaží, které je přístupné z náměstí po širokém schodišti. Tento zapuštěný prostor zároveň slouží jako amfiteátr k pořádání venkovních divadelních představení. Hřejivá dřevěná podlaha působící lákavým dojmem je místem ke hrám a odpočinku mezi různými aktivitami. Podlahu lze v případě údržby snadno rozebrat a dostat se k dešťovým svodům.
Výsledný návrh není pouhou adaptací tradičního hospodářského objektu, ale respektuje také městské hranice, funkční zónování a využívá místní pravidla. V důsledku umístění hlavní funkce objektu do spodního podlaží, mohlo zůstat přízemí otevřené, relativně malé a využívat tradiční formy i materiály. Každý objekt je přístupný z parteru a plní samostatnou funkci, např. dílna nebo literární klub.
Velkoformátově prosklené stěny na jedné straně umožňují výhled do parku a z druhé strany se otevírají do ulice J.B.Bacha, kudy dávají kolemjdoucím možnost zahlédnout dění uvnitř a také neztratit kontakt se zelení kolem potoka Słuzew. Rozvržení domu nabízí maximální propojení interiéru okolím. Kulturní centrum se stávají veřejným městským prostorem. Aktivity centra zasahují i za jeho hranice pozemku.
Architektura domu je cíleně zdrženlivá a přívětivá; současnými prostředky se snaží svou jednoduchostí a přírodními materiály navázat na tradiční prvky urbanistického navrhování. Skromná stavba zanořená do zeleně navozuje příjemnou kulisu pro konání společenských událostí. Výsledný návrh předpokládá, že architektura může svou estetikou nebo ekologickou zodpovědností sehrát důležitou roli při vzdělávání.
Proto jsme se rozhodli umístit do samého centra kulturního areálu také malou zvířecí farmu. Návrh rovněž počítá se zapojením alternativní sluneční a větrné energie, čímž lze vnímat eticky přístup k architektuře respektující místní prostředí.

WWAA
0 komentářů
přidat komentář