Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Thespian - kancelářský a bytový dům
Budynek Apartamentowo-Usługowy Thespian

Autor: Zbigniew Maćków
Spolupráce: Maciej Kowaluk, Mariusz Maury, Michał Nykiel, Ewelina Zawadzka, Michał Zawadzki, Katarzyna Pielak
Adresa: Plac Powstańców Śląskich 1-3, Vratislav, Polsko | mapa
Investor: ING Real Estate Development
Projekt: 2008-09 Realizace: 2009-11
Užitná plocha: 11820 m² Obestavěný prostor: 38725 m³

Historie projektu Thespian je typickým příkladem problému, s nimiž se musí člověk vypořádat, když se mu nabídne příležitost stavět v centru města. Většina obtíží je spojená 's úklidem urbanistického plánu' příznačného pro město, kde většina dnes volných pozemků byla kdysi zastavěna.
Řešené území se nachází na kruhovém náměstí Powstańców Śląskich obklopeném činžovními domy z 19. století. Zástavba okolo náměstí však nebyla dokončena, stejně jako některé z budov byly zničeny během druhé světové války. V průběhu 60. let byl na prázdném pozemku postaven malý modernistický pavilon, který pro obyvatele sousedního jedenáctipodlažního bytového domu plnil funkci nákupního centra.
Našim úkolem bylo najít nejvhodnější podobu pro smíšený dům s obytnou a obchodní funkcí. Objekt je umístěn na předělu dvou rozdílných stavebních oblastí – historickými nájemními domy a prefabrikovanými postkomunistickými činžáky. Během analyzování urbanistických modelů jsme našli řešení, které na jedné straně vyplnilo prázdné místo kolem náměstí a zároveň vyzdvihlo důležitou osu městské třídy Powstańców Śląskich. Použité architektonické řešení je výsledkem důkladné urbanistické analýzy a požadavků klienta, který očekával jedinečnou stavbu lišící se od bytových domů z novinových inzerátů.
Výsledkem urbanistických analýz jsou zvýrazněná dvě spodní podlaží, jasně čitelná vstupní část, terasovité uspořádání, zvýrazněné římsy, výškové navázání na sousední stavby, věžovité zakončení i odkaz na modernistické budovy.
K získaní jedinečnosti stavby požadované klientem, jsme použili hned několik řešení: dvojitě zasklenou fasádu, eliminující rušivý hluk z hlavní třídy a umožňující nerušený kontakt s okolní přírodou, prostorné a individuálně řešené byty s terasami společně s materiály a zařizovacími předměty nejvyšší kvality.
Maćków Pracownia Projektowa
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 17.01.16
Návštěvnost: 18456 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Funkčné a príjemné riešenie. Miroslav Ričovský 21.01.16 13:08
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.