Čistý dům

撮影/中尾俊之

Čistý dům
Spolupráce:Masami Chishiro
Adresa: Hirošima, Japonsko
Realizace:2015
Užitná plocha:102 m2
Zastavěná plocha:63 m2


Chtěl jsem za pomoci hrubé textury vytvořit elegantní křivku. Inspirací pro výslednou křivku mi bylo půvabné gesto, když si žena upravuje šaty. Zároveň jsem chtěl vyjádřit životaplnou roli, kterou žena aktivně sehrává ve společnosti. Připouštím, že půvabné zaoblení ženského těla bylo velkou inspirací pro můj návrh.
Hrubá struktura naopak představuje mužskou nepoddajnost, ale současně jsem chtěl vyjádřit choulostivý osamělý pocit člověka ukrytého uvnitř. Jinými slovy je tento dům experimentem kontrastu hrubosti a dokonalé přesnosti. Má energie vychází z lásky k přírodě. Je pravdou, že se architekt při stavění nemůže vyvarovat ničení přírody. Upřimně proto hledám cesty, jak minimalizovat tyto škody.
Jsem si jistý, že pojem “recyklované překližkové panely“ není v oblasti architektury příliš populární. Zvolil jsem tyto překližkové panely k vytvoření bednění. Poprvé se překližka většinou využívá pro končenou povrchovou úpravu, lze jí využít ještě podruhé a ve většině případů je dále k neupotřebení. Z důvodu snížení dopadu na přírodu jsem se však rozhodl použít bednění ještě potřetí.
Dům, který je pohodlně usazen na zemi, má vyzařovat klid. Tvar by měl být jednoduchý. Obyvatelé se těší z výhledu z domu. Zároveň jsou chráněni před studeným větrem a horkem. Poklidně se probouzí z dobrého spánku za poslechu ptačího zpěvu. Vychutnávají si četbu a dobré nápoje. Cítí vůni stromů...
Architektura neumí sdělit vše. Jednoduše a tiše stojí v krajině. Postavil jsem malý dům. Upřímně doufám, že budu mít příležitost ukázat svoji tvorbu lidem z celého světa.
Kugatsuno Kaze Design Office
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
iný kraj ...
Lamik
21.01.16 09:29
zobrazit všechny komentáře