Dům v Binh Thanh

Dům v Binh Thanh
Dům se nachází v centru Ho Či Minova města, největšího města ve Vietnamu. Dům byl navržen jako vícegenerační - pro rodinu prarodičů a rodinu jejich syna s dítětem. Pozemek má dvojí charakter - je součástí typického developerského projektu se vstupem z rušné městské ulice. Svou protilehlou stranou směřuje k řece a areálu Saigon ZOO s velkou plochou zeleně.
S vědomím této duality je navržena i koncepce domu, který musel pojmout dva odlišné životní styly - tradiční styl využívající přirozeného osvětlení a větrání s vodními a rostlinnými prvky a na druhé straně moderní komfortně temperované prostředí se sofistikovanými technickými zařízeními.
Dům sestává ze dvou různých typů prostorů umístěných střídavě nad sebou. Prostory pro moderní styl života jsou alokovány ve třech podlažních hmotách vymezených vzorovanými betonovými tvárnicemi. Mezi těmito hmotami se nachází pobytový meziprostor s velkorysým otevřením do exteriéru, kde si mohou obyvatelé domu užívat přirozeného proudění větru, slunce, zeleně a vody.
Vzájemné posunutí třech hmotných podlaží umožňuje lépe proslunit volné meziprostory a vytváří na každém patře malé zahrady. Stropy nad volnými meziprostory mají pokaždé jiný tvar pro navození unikátní světelné atmosféry. Ložnice a ostatní soukromé místnosti  se nacházejí v plovoucích hmotných podlažích z důvodu zajištění bezpečí a intimity. Volné meziprostory jsou navrženy tak, aby v nich mohli probíhat společenské aktivity obou rodin.
Vzorované bloky jsou ve Vietnamu tradiční stavební prvek, který umožňuje přirozené větrání, chrání prostory před prudkým slunečním světlem a silnými dešti. Současně pomáhají vytvořit soukromý chráněný prostor. Jsou vyrobeny jako betonové prefabrikáty s rozměrem 60 x 40 cm.
Přestože tento dům vypadá jinak než tradiční městské domy v Ho Či Minově městě, jsou všechna architektonická řešení odvozena z lokálního životního stylu a moudrosti. Dům, ve kterém se snoubí přírodní i moderní přístup k životu, nabízí řešení ekologického životního stylu v soudobém moderním tropickém velkoměstě.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Vo Trong Nghia Architects Sanuki + Nishizawa architects