Rekonstrukce řadového rodinného domu v Brně-Židenicích

Rekonstrukce řadového rodinného domu v Brně-Židenicích
Rekonstruovaný dům se nachází v klidné ulici s řadovou zástavbou v Brně Židenicích na ulici Tenorova. Tato lokalita je charakteristická hustou zástavbou řadových dvojdomků, které mají pouze malé předzahrádky s vjezdy do garáží. V zadní části domů jsou u každých dvojdomků zrcadlově situovány intimní otevřené dvorky.

V průběhu minulých let byl dům původními majiteli částečně rekonstruován v podobě zateplení, výměny původních kastlových oken za plastová a dalších menších dispozičních úprav. Nový majitel dům koupil s vizí klidného bydlení pro manželský pár středního věku a původně předpokládal pouze menší rekonstrukci stávajícího stavu dispozice. Zadáním investora byl tedy návrh různých variant interiérů, jedním z hlavních požadavků bylo vytvoření zádveří s úložnými prostorami.

Původní dispozice domu neumožňovala vytvoření prostoru pro kuchyňskou linku s jídelním stolem a  samostatným obývacím pokojem, který by navazoval na uzavřený dvorek. Z tohoto důvodu bylo přistoupeno k radikálnímu řešení rekonstrukce a to obrácením dvorku o 90 stupňů a přistavění části místnosti navazující na schodiště. Toto řešení tak umožňuje vytvoření volného prostoru bez bariér pro komfortní kuchyňskou část s velkým jídelním stolem a obývací část, která je posuvnou prosklenou stěnou vizuálně propojena s uzavřeným intimním dvorkem. Nově vytvořené zádveří poskytuje majiteli dostatek úložných prostorů. Dispozice zádveří vytvořila optimální prostor pro volný přechod z jídelního do obývacího pokoje. Ten je využit pro knihovnu a vestavěné skříně. Z důvodu změny polohy dvorku, zásadních změn v nosných konstrukcích a v dispozici celého přízemí byla také přesunuta poloha koupelny, využita byla i původní část garáže. Garáž i tak poskytuje dostatek míst pro jedno auto.

Při návrhu interiéru byl kladen důraz na jednoduchost, útulnost a přírodní materiály. Počítalo se i s prvky, které si majitelé přinesli z původního bytu (lednička, litinová kamna, obrazy, doplňky).
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
dobrá práce
JM
22.12.15 12:18
...
PaloK
24.12.15 09:50
Truhlaria kontakt?
Jan Kočárek
25.12.15 10:26
zobrazit všechny komentáře