RK 13

RK 13
Spolupráce:Jana Horecka, Pavla Hradilová, Jarin Krouz
Projekt:2014
Realizace:2015
Užitná plocha:33 m2


Situace
Malý byt s terasou v posledním podlaží komplexu Bio OKO. Původní katastrofální stav vynutil kompletní rekonstrukci.

Klient / zadání
Klient je povoláním spisovatel - intelektuál. Požadavky byly tedy do jisté míry specifické, zejména vzhledem k velikosti bytu a jeho nízkým stropům.

Dostali jsme za úkol obecně prověřit možnosti nového uspořádání. K přesnějším specifikacím patřilo: Umístění stabilního dvojlůžka, sprchový kout, zachování stávajících parket, do kuchyně velká lednice, dostatek úložného prostoru a hlavně v bytě umístit - a mít o ruce - 42 běžných metru knih, které má klient ve vlastnictví + další rezerva pro knihy, které ještě nemá. Obecně určeno pro život single osoby - klienta, do budoucna pro krátkodobé pronájmy. Interiér má působit útulně a chytře.

Řešení
Bytová jednotka se novým uspořádáním vrací do klasického, až konzervativního schématu. Po odstranění původních příček bylo se zjevnou samozřejmostí vytvořeno zádveří, šatna, koupelna s přirozeným denním osvětlením (umístěním okénka do stěny světlíku), místo pro spaní a hlavní obytný prostor s kuchyní. Při tomto členění se stále podařilo získat 15 m2  volné podlahové plochy v pobytové místnosti, což dává bytu o tak malé rozloze velkou prostorovou kvalitu.

Zadveří s pásovým oknem a výhledem na Stromovku byt přirozeně odděluje od společné chodby se schodištěm a výtahovou šachtou. Jedním ze základních elementů návrhu je logicky knihovna, která objímá obytný prostor ze dvou stran a jasně sděluje, kdo zde bydlí. Do knihovny je vložena dlouhá lavice s polstrem - umožňuje pohodlné sledování filmů na plátně umístěném naproti, nebo přespání návštěvy. Obdobně jako lavice je do dalšího prostorového plánu zasunuto dvojlůžko, které vytváří dojem samostatné místnosti. Ten je podpořen oknem, kterým tento prostor disponuje. Je to jediný bod v bytě, který umožňuje diagonální pohled ven směrem na město a v klidu kajuty tak hledět na celou Prahu.

Materiály
Knihovna z borové a betonářské překližky, bíle lakovaná kuchyně a koupelnový nábytek, Corianová pracovní deska v kuchyni a umyvadlo v koupelně, podsvětlený Barrisolový podhled v koupelně, parkety a bílá PUR stěrka - 2 kontrastní povrchy na podlaze oddělené černou podlahovou lištou.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Moc se mi to líbí
tomaskopi
20.12.15 11:55
re: tomaskopi
Markéta zdebská
20.12.15 01:28
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od BY architects