Showroom Playbag Praha

Showroom Playbag Praha

Playbag
je mladá zlínská značka, s jejímiž taškami, batohy, pásky a v poslední době i obuví se potkáváme stále častěji. Její zakladatel Aleš Loch chápe Playbag jako otevřený projekt, který se neustále vyvíjí a zdokonaluje. Stejně tak přistupuje ke všemu, co navrhuje. Čas se stává zkoumaným činitelem, který ovlivňuje podobu jednotlivých produktů a sérií. Funkce, kvalita, jednoduchost a estetika jsou principy, jež se měli objevit i v nově otevřeném showroomu. V loňském roce vyzval Aleš Loch dvě architektonická studia, aby navrhla nový prostor prvního showroomu značky v Praze. Byl vybrán náš návrh, jehož předností byla variabilita propojená s důrazem na řemeslné zpracování. V úzké spolupráci s Alešem Lochem probíhalo dopracování návrhu interiéru i realizace jednotlivých atypických prvků.

Showroom se nachází v malém přízemním prostoru ve staré zástavbě Žižkova na Bořivojově ulici, v místě, které už dříve fungovalo jako obchod. Hlavní místnost o rozměrech 5,5 x 3,5 m je propojena s menším pokojem sloužící jako sklad a zázemí. Základem návrhu se stalo využití principů Playbagu, což je důraz na funkční, jednoduché a přitom výtvarné řešení prostřednictvím surových materiálů jako je ocel, beton nebo překližka. S každým z těchto prvků se zachází hravou formou a s důrazem pro detail. Základem interiéru je podlaha, kdy byly vrstvy letitého linolea odkryty až na původní beton, ten byl přebroušen a překryt transparentním UV lakem včetně všech prasklin a vad, které beton obsahoval. Realizaci nové podlahy symbolicky provedl Aleš Loch osobně. Podlaha, jako základ interiéru může v menším měřítku připomenout průmyslový charakter zlínských továren, tento pocit potom prohlubují další artefakty, které byli dovezeny ze Zlína, aby připomněli místo, z něhož Playbag vychází.

Dalším výrazným prvkem je předsazená stěna obklopující polovinu prostoru. Stěna je vyrobena z perforované nebroušené smrkové překližky, na níž lze jednoduše instalovat produkty, vizuály, stylingové doplňky, systém je flexibilní, umožňuje měnit vystavenou kompozici a přizpůsobovat ji kolekci, která je právě aktuální. V prostoru se nachází mobilní štendr a zrcadlo s vitrínou pro drobnější předměty. Toto vybavení je navrženo jako atypický subtilní objekt, který je vyroben z žebírkové oceli (roxoru) a opatřen galvanickým zinkováním, díky níž mají konstrukce zlatožlutou barevnost. Prvky štendru jsou spojeny koženým páskem a dovolují vytvořit kompaktnější nebo naopak prostorově výraznější stojan. Stabilitu zajišťuje zatížení brusným kamenem, nalezeným v tovární hale zlínského areálu.

Napříč prostorem lze sledovat kombinace současného se starým, dobou prověřeným. Na ocelové židli seděla celá generace zlínských šiček, kotouče fungující jako zátěž štendrů kdysi brousily břity nástrojů. Deska sloužící jako ponk i prodejní pult dohromady rovněž odkazuje na řemeslnou tradici. Ostatně showroom Playbagu má sloužit i jako servisní prostor v případě, že se poškodí některý z komponentů na batohu, na pultu vám jej rovnou opraví. Autenticita je pro Playbag zásadní esencí.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ellement architects s.r.o.