Dům u jezera

Dům u jezera
Dům se nachází na malebném pobřeží jezera Nagambie v centrální Victorii. V polostínu se pozemek mírně svažuje k vodě, podél břehu se tyčí vzrostlé stromy říčních gumovníků a daleké výhledy na jezero poskytují přirozenou kulisu rodinného života stavebníků.

Místo: Navzdory atraktivitě a přírodním krásám lokality jsou výhledy na jezero orientovány k jihu, což není vůbec ideální (jižní polokoule) na solární zisky. Bylo nutné najít řešení, jak co nejvíce otevřít interiér k jezeru a současně se vypořádat s problematickou orientací ke světovým stranám.

Prostorové uspořádání: Dům má originální prostorové uspořádání, když hned tři prosklená atria prosvětlují velkou centrální jídelnu. Toto uspořádání poskytuje z každého místa v interiéru výhled do přírody, vytváří atraktivní průhledy středem domu a posiluje pocit propojení s vodou. Atria umožňují, aby sluneční paprsky v zimě pasivně ohřívaly betonovou podlahu, zatímco v létě proudí do celého domu chladivý vánek a stavba přirozeně reaguje na klima.

Materiálové řešení: Zvolená paleta materiálů se snaží pomocí textur a povrchů vytvořit celkovou příjemnou vizuální atmosféru. Světle zbarvené zdicí bloky v přízemí vyvolávají dojem pevnosti. V interiéru byly tvárnice obroušeny. Vazba zdicích bloků je v exteriéru místy narušena otvory, které umožňují pronikat světlu a vzduchu do přístřešku a dál. Kontrastní tmavě zbarvené jemné vertikální kovové lamely poskytují stínění a chrání interiér před pohledy zvenčí. Mezi další materiály patří lité betonové podlahy a lavice. Vestavný nábytek je vyrobený z tasmánského dřeva.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Format Architects