Chytrý apartmán v srdci Pálavy

Chytrý apartmán v srdci Pálavy
Adresa: Podhradní, Pavlov, Česká republika
Investor:Orange controls
Realizace:2015
Užitná plocha:73 m2


Obec Pavlov, poprvé zmiňovaná již v 11. století, patří dnes k oblíbeným turistickým cílům České republiky. Okolí vesnice v srdci pálavských vrchů skýtá nejen nádhernou přírodu, ale i historické památky, nebo výborné víno. V sousedních Věstonicích byla objevena i jedna z našich nejvýznamnějších prehistorických památek u nás, Věstonická Venuše.

K té odkazuje i komplex U Venuše společnosti Pavlof na okraji památkové zóny obce. Na zástavbu původních sklepů z 18. století citlivě navázala novostavba, které se podařilo s respektem doplnit přirozeně rozvinutý urbanismus vesnice. Historické sklepy našly vhodné uplatnění jako Pálavská galerie vín a nástavba ve vyšších patrech pak pojala na 10 apartmánů.

Ovšem jen jeden z nich se stal obzvlášť výjimečným a chytrým, byl totiž vybaven řídicím systém pro inteligentní domácnosti. Ten lze ovládat buď zabudovanými panely přímo v apartmánu, nebo mobilním zařízením pomocí stažené aplikace. Tak je možné například nastavit světelné scény, topení, zabezpečení, zónové ozvučení nebo další technologie. Některé činnosti jsou v systému naprogramovány automaticky, mimo jiné třeba podsvícení schodů v závislosti na denní době nebo automatické stínění oken podle nastavené teploty v interiéru a aktuálního počasí.

Chytrý apartmán U Venuše - Chauve je unikátně pojatý pronajatelný showroom, který umožní klientovi zažít bydlení s nejmodernějšími technologiemi během dovolené nebo prodlouženého víkendu. Vytvořila jej společnost Orange controls, která je dodavatelem a integrátorem produktů pro domácí automatizace a inteligentní bydlení.

Na architektonické podobě interiéru apartmánu spolupracovalo pražské 0,5 Studio architektů Pavla Nového a Víta Svobody.

Apartmán je rozdělen do tří podlaží. V přízemí se nachází vstup, kterým pokračujeme přes chodbu do hlavní obytné místnosti s kuchyní a jídelnou, nebo koupelny. V prvním patře najdeme ložnici a klidovou část s gaučem, křesly a televizí. Z přilehlé terasy je působivý výhled na zříceninu hradu Děvičky. Do posledního patra, na galerii, si pak zajdeme odpočinout do relaxační zóny.

Barevnost volili architekti střídmou. Na přírodní jasanovou podlahu navázali bělenými prvky vestavěného nábytku a schodiště. Pouze v prvním patře použili kontrastní tmavošedý odstín. Ten je použit na pracovních deskách, obslužném segmentu kuchyně, který postupně přechází do polic pod schody a v předsíni v šatní skříň. Barevný přechod je jednosměrný od tmavých obslužných částí ke světlé obytné a relaxační zóně.

K příjemné atmosféře apartmánu přispívá kromě hlavních zdrojů světla vedených ze stropu i jemnější osvětlení led diodovými pásky, které architekti použili v interiéru hned několikrát. Můžeme je vidět na podsvětlení stupňů schodiště, na zadní hraně dlouhé lavice u jídelního stolu, ale i jako stopní osvětlení v podkroví.

Nejvýraznějším prvkem celkově minimalistického řešení je bezesporu výrazné bělené jasanové schodiště. Odlehčená konstrukce a četnost nosných táhel, vysokých až dvě podlaží, vytváří v prostoru optický předěl. Stupně jsou vynesené do stropu a kotvené do stěny. Interiér apartmánu je doplněn volným nábytkem a světly od českých výrobců, jakými jsou Brokis,Ton či Nadop.

Vypnutá síť v posledním podkrovním patře je pak už jen posledním příjemně odlehčeným momentem celé realizace, v níž si obyvatel apartmánu může pohodlně odpočinout.

Chytrý apartmán U Venuše - Chauve, zasazený do malebného prostředí Pálavy, s krásným výhledem na vodní dílo Nové Mlýny, je místo, které přímo svádí k relaxaci a vychutnání všech lokálních bohatství, ať už se jedná o výlet do okolní přírody nebo sklenku znamenitého vína. K tomu navíc umožňuje zažít chytré bydlení v praxi, s veškerým technologickým komfortem v perfektně čistém designu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od 0,5 Studio