Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     

Revitalizace centrální části obce Bukovany

Autor: Michal Sborwitz, Marie Sborwitzová, Karel Prášil, Pavel Klásek
Adresa: Bukovany, Česká republika | mapa
Investor: obec Bukovany; zastoupená starostkou Ing. Ivanou Vančurovou
Realizace: 2015

Centrum obce Bukovany tvoří ostrov budov uprostřed návsi, který vznikl průsečíkem silnice a obslužné komunikace a následným soustředěním funkcí OÚ, zubaře, obchodu, knihovny a rodinného centra. Připomíná půdorysným tvarem mandorlu. Toto území bylo chaotickou směsí zpevněných ploch, chodníků, předzahrádek s drátěnými ploty, živých plotů a asfaltových a štěrkových ploch provizorních parkingů. Snahou vedení obce bylo vybudovat v tomto prostoru shromažďovací a společenské centrum obce. Dále investor požadoval vybudování důstojného vstupního prostoru před budovou radnice a bývalé školy (nyní rodinného centra) a nové ozelenění celého prostoru. Ideou návrhu bylo vymezit přesné ohraničení, umístění a rozměry požadovaných nových funkcí. Páteří pro uspořádání funkcí je široký chodník na jižní straně bloku, na který jsou “navěšeny” jednotlivé funkce. Na východní straně se chodník rozšiřuje ve shromažďovací prostor ze severní strany ukončený stupňovitým sezením. V těžišti tohoto prostou je umístěn pomník T.G.M.. Z jižní strany je tento prostor vymezen lavicí a přemístěným pomníkem osvobození. Prostor rozšířeného chodníku před radnicí je členěn informační tabulí a doplněn lavičkami. Součástí opravy centrálního bloku je návrh úprav sběrného dvora s vjezdem, hraniční zdi a fasád dvorních přístavků na severní straně. Ozelenění centrálního prostoru je navrženo formou stromořadí, které je podél komunikací zdvojeno a podporuje tím půdorysný tvar interiéru centra obce. Materiálové řešení – chodníky a shromažďovací prostor je vydlážděn žulovými odseky žlutošedé žuly s obrubou z žulových kostek. Stupňovité sezení a lavice jsou navrženy z dubových fošen. Infotabule a osvětlovací tělesa jsou kovová s nátěrem kovářskou barvou. Štít bývalé školy je ozeleněn popínavou zelení.












Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 05.11.15
Návštěvnost: 17841 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.