Dům se záclonovou stěnou

Curtain Wall House

Dům se záclonovou stěnou
Autor: Shigeru Ban
Adresa: 18-5 Sakaecho, Itabashi City, Tokio, Japonsko
Projekt:1994
Realizace:1995


Klient chtěl vytvořit moderní dům, který by byl maximálně otevřený do exteriéru, jak je tomu tradičně v japonských domech. Projekt je situován na pomyslném křížení Itabashi-ku a Tokia. Bloky dvou obytných pater jsou vloženy mezi převislou trojúhelníkovou desku střechy a palubu terasy, která vybíhá téměř až k okraji vozovky.
Na obývací pokoj, situovaný na druhém podlaží, navazují na východní a jižní straně rozměrné terasy. Na vnější fasádě mezi druhým a třetím podlažím jsou upoutány závěsy z plachtoviny. Odhrnování a zatahování této „zavěšené fasády" v japonském stylu ovlivňuje situaci v interiéru - výhled, osvětlení a klimatické podmínky. V zimě, kdy je potřeba tepelná izolace, mohou být vnější prosklené dveře a závěsy uzavřeny. Tato tenká membrána nahrazuje zástěny, dveře, žaluzie a přepážky tradičního japonského domu.

„Miesův Farnsworth House je první dům, který je totálně transparentní „vizuálně“. Ale ne „fyzicky“, protože většina skleněných stěn je fixní. Tradiční japonské domy jsou transparentní „vizuálně“, ale i „fyzicky“, protože vnější prostory jsou vždy začleněny do vnitřních. Za účelem interpretovat japonský životní styl do moderní architektury, dům je obklopený závěsovou stěnou (Curtain Wall).
Mies vymyslel místo zdí skleněné závěsy, já jsem nechal jen závěsy.“
Shigeru Ban
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Shigeru Ban