Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dostavba rodinného domu v Machově

Autor: Chmelař architekti | David Chmelař
Adresa: Machov, Česká republika
Investor: Tomáš Notek
Realizace: 2004 - 2012

Bydlení s pevnými kořeny — Důvodů, proč se rekonstrukce staré chalupy povedla, byla řada – kromě profesionálního přístupu architekta a majitele, také vzpomínky z dětství, potřeba vylepšení komfortu pro celoroční bydlení početné rodiny či krásná staletá lípa.

Majitel Tomáš Notek a architekt David Chmelař jsou vzdálení příbuzní a oba před lety jezdili na chalupu za tetou Blážou. Pak se potkávali pracovně a dohodli se také na úpravě domu postaveného prvně v polovině 19. století, a po požáru v roce 1941 podruhé. „Když jsem dostudoval, bydlel jsem nějaký čas v garsonce v okresním městě. Přemýšlel jsem o nabídce práce v pražském ateliéru, ale uvědomil jsem si, že kořeny jsou víc, než kariéra, a že velkoměstský stres klidně přenechám jiným. Natrvalo jsem se z města odstěhoval na venkov, po čase tu založil i rodinu,“ vypráví Tomáš. Skalnatá krajina na pomezí Krkonoš a Orlických hor s roklemi a loukami na kopcích okouzlila mimochodem i místního rodáka Aloise Jiráska, který se krajem rád toulal. Skoro šest set let stará lípa na zahradě u domu nebyla předmětem sporu v Jiráskově Lucerně, ale objevila se v románu F. L. Věk. Nedávno také nepřímo ovlivnila řešení a vzhled dostavby stávající chalupy.

Slunci a modernímu bydlení vstříc — Stavební úpravy začaly koncem devadesátých let. „Nejdřív bylo nutné odstranit a nahradit dožilé části stavby – shnilé roubení, bohužel i strop, což byly jediné originální prvky z roku 1850. Stěny, které mohly zůstat se musely podříznout a zaizolovat. V domě jsou nové podlahy, nechal jsem vyrobit schodiště a podkroví zařídil k bydlení,“ dodává Tomáš Notek. Před spadnutím zachránil starou stodolu, kterou bylo potřeba vyheverovat a izolovat proti vlhkosti. Stavení slouží jako garáž, do budoucna tu manželé plánují hostinský pokoj. K tradičním prvkům venkovské architektury patří zápraží, proto zůstalo včetně originálních pískovcových kamenů. Cílem nedávné rekonstrukce bylo zvětšení užitné plochy pro šestičlennou rodinu. Architekt David Chmelař navrhl zděnou dostavbu v místě, kde kdysi stávaly chlívky, posléze přístavek s koupelnou a ložnicí. Nová část domu je s chalupou spojena v místě zbourané štítové zdi. Obrácením hlavního výhledu k jihozápadu a přeskládáním dispozice získala rodina se čtyřmi dětmi navíc metry k bydlení, současně pohodlí odpovídající dnešnímu standardu. Koupelna se přemístila doprostřed dispozice původního domu, sousedí s ložnicí rodičů. Další dva pokoje se sociálním zázemím přibyly v podkroví. Na podiu se zavěšenou houpací hamakou rodina relaxuje. Důvodem vytvoření podia a vyšší úrovně podlahy v obývacím pokoji části bylo Tomášovo přání, aby zůstal zachovaný původní funkční sklípek.  V interiéru se potkávají moderní, tvarově a barevně střídmý styl vybavení s několika starožitnými solitéry.

Dokonalé mimikry —  „Nechtěli jsme vytvořit rustikální napodobeninu staré chalupy. Přístavba připomíná spíš klasickou venkovskou kůlnu – nejenom jednoduchým tvarem, zároveň také použitím obkladu ze smrkových prken. Kromě toho je schovaná mezi okolními stodolami a dřevěnými opršenými ploty. Do vesnice, jež si dodnes udržela tradiční vzhled tudíž dobře zapadla. I přes respektování ducha místa jsme nějakou dobu návrh museli řešit s úředníky CHKO,“ přibližuje návrh architekt. Obrácením sklonu střechy k původnímu domu dostala nová stavba jiný rozměr a význam, než kdyby byla spádována do zahrady. Ve velké hlavní obytné místnosti je kromě toho víc denního světla a rodina má fascinující výhled na starou lípu, výhled na němž Tomáš trval. Architekt navrhl okna přes celou šířku přístavby a zvolil pevný, ale subtilní hliníkový rám a bezpečnostní dvojskla. Orientací prosklené plochy k jihozápadu a dobrým solárním tepelným ziskům se snížila energetická zátěž domu. Revitalizací proto prošlo i okolí domu. „Některé dřeviny tu byly nevhodné, necitlivé k harmonii místa – jako například túje, jalovce a nízké kosodřeviny. Postupně jsem nahradil neadekvátní zeleň listnatými keři vysázenými po obvodu pozemku. Míchal jsem barvy i dobu květu, výšku od 1,5 do 2,5 metrů. Dnes tu máme jabloně i pivoňky,“ popisuje i vhodnější uspořádání zahrady Tomáš Notek.

Text Eva Vacková, psáno pro Mladou frontu











Projekt
Fotografie
Ester Havlová
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 04.11.15
Návštěvnost: 19465 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
arogance nejvyššího stupně Vladimír Synáč 05.11.15 23:05
respekt k místu... zdenka 06.11.15 08:51
Jak funguje kapsa a štít staršího Tony 06.11.15 10:28
Zaujímavé Matej Farkaš 09.11.15 21:52
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.