Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Renovace interiéru klubu Rock Café

Autor: SCENOGRAFIE s.r.o | Jiří Šmejkal
Spolupráce: Pavel Borůvka
Stavební práce: Michal Velebil
Patina: Zdeněk Audi, Vladimír Kuch
Adresa: Národní 20, Nové Město, Praha, Česká republika
Web: www.rockcafe.cz
Investor: Rock Café
Projekt: 03/2015 Realizace: 09/2015
Užitná plocha: 97 m²

Úvod
Klub Rock Café patří mezi jeden z nejstarších pražských hudebních klubů již od roku 1990. Tento kultovní klub je situován do třech podlaží historizujícího bloku v Národní ulici. Od poslední rekonstrukce v roce 2009 nabízí dnes zcela multi-žánrové Rock Café širokou nabídku kulturního vyžití vysoké technické kvality v podobě divadelního sálu, kina, galerie, baru (1. PP) a hudebního sálu (2. PP). Sál je propojen se zbytkem klubu předsálím a vertikální komunikací. Předsálí bylo nedostatečně využívané a schodiště prostory více oddělovalo, než spojovalo. Většina návštěvníků trávila čas během přestávek koncertu raději v horním patře.   

Zadání projektu
Cílem bylo vytvořit nové řešení předsálí hudebního sálu na podobu Chillout Zóny, propojení a obnovení předsálí spodního podlaží s horním podlažím galerie, ale také vytvořit jednotící funkční koncepci klubu společnou s usnadněním orientace návštěvníků.

Koncept
V návaznosti na původní umělecké skulptury ucha a zvukovodu, doplněny mottem "Rock Café Vaše třetí ucho" u vstupní části baru, pokračuje návštěvník pomyslným vstupem do klubu, jako těla skrze ucho, postupně až k samému srdci klubu - hudebnímu sálu.

Dispozice, materiály
Dosavadní boxové uspořádání značně limitovalo možnost pohybu v předsálí a striktně určovalo pozice míst i možnost průchodu. Velmi velkorysý prostor tak působil menší a omezený překážkami. Nové dispoziční řešení klade důraz na snadný přístup k místům k sezení, pohyb a orientaci. Boxy byly zrušeny a dispozice otevřena. Dosáhlo se tak zvýšení kapacity a zvětšení prostoru pro pohyb. Zachovalo se vestavěné komfortnější sezení podél stěn. V rámci vysoce zátěžového prostoru bylo navrženo pevné, odolné materiálové řešení v podobě koženého čalounění s okopy. Maximální část konstrukce sedacího nábytku podél stěn byla zachována a repasována. Původní stoly se též využily. Prostor nyní nabízí 60 míst k sezení. Volba pohledových materiálů vycházela z používané barevnosti klubu Rock Café, jak v grafice, tak ve stávajícím interiéru. Dominantní červená byla doplněna výrazem rezavějícího plechu, podtrhující rockovou atmosféru klubu.

Řešení
V úrovni vstupního podlaží informuje o pozici sálu 4 x 1,5 m veliký, podsvícený rozcestník z oceli corten. Zábradlí lemující honosné trojramenné schodiště s mramorovou dlažbou bylo zachováno, doplněno o příčky a nalakováno. Při sestupu do sálu se otevírá první pohled do "rockové jeskyně" s červeně prořezávajícími objemy vstupů do sálu. Na vstup navazuje merchandise pult, který je složen ze tří částí ohýbaného a lakovaného plechu a slouží pro prezentaci kapel a prodeje reklamních předmětů. Prosvícené logo, frézované a ohýbané z 1 kusu cortenu, za zády pultu, funguje jako focus point, kde se návštěvníci a kapely mohou fotit. Na hlavní pohledovou stěnu je promítaná projekce s aktuálním děním na sále. Díky novému zvukovému systému v předsálí, si mohu při vysoké kapacitě sálu diváci vychutnat zážitek z koncertu v klidnější atmosféře s dobrým zvukem a 3,5 x 2 m velkým obrazem. Promítací plochu lze použít také pro přednášky nebo firemní akce.

Podhled
Nejvýraznější část Chillout Zone tvoří trojúhelníkový podhled skrývající vedení vzduchotechniky a elektroinstalací. Podhled měl vytvořit jedinečnou atmosféru předsálí, být snadno zapamatovatelný a přilákat nové generace posluchačů. Koncepčně je hudební sál s Chillout Zone paralelou k srdci, proto byl tvar navrhnut tak, aby evokoval prostor uvnitř srdeční dutiny. Lakovaná průmyslová světla o průměru 0,5 m připomínají cévy a přivádějí světlo. Různé režimy osvětlení v kombinaci se zapuštěnými led pásy v lavicích vytvářejí ojedinělou atmosféru podle žádaného využití. I přes různorodý tvar geometrie došlo k minimálnímu snížení podhledu. Díky změně výškových úrovní, získává pozorovatel i pouhým průchodem předsálí jiný, ojedinělý pocit v každém místě pohybu. Prostorové uspořádání panelů zlepšuje akustické podmínky předsálí.

Nástroje
Kompletní geometrie byla navržena pomocí vizuálně programovacího jazyku Grasshopper pro Rhinoceros. Díky použití generativních procesů bylo možné zajistit rychlou a často opakovanou manipulaci s 3d modelem podhledu až do fáze výrobní dokumentace. Dvojitě zakřivená plocha je složena z trojúhelníkových dílců tvarově společných se vzorem původní mramorové dlažby. Pro zjednodušení výroby se v návrhu opakuje série základních 32 trojúhelníků, které jsou doplněny o speciální atypické trojúhelníky v místech návaznosti na stavební otvory. Celkem podhled a povrch stěn tvoří 197 trojúhelníků o ploše 141 m².







Stavba
Zpracovatel Cortenu
FoxySteel s.r.o.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 06.10.15
Návštěvnost: 16090 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.