Renovace interiéru klubu Rock Café

Renovace interiéru klubu Rock Café
Spolupráce:Pavel Borůvka
Stavební práce: Michal Velebil
Patina: Zdeněk Audi, Vladimír Kuch
Adresa: Národní 20, Nové Město, Praha, Česká republika
Investor:Rock Café
Projekt:03/2015
Realizace:09/2015
Užitná plocha:97 m2


Úvod
Klub Rock Café patří mezi jeden z nejstarších pražských hudebních klubů již od roku 1990. Tento kultovní klub je situován do třech podlaží historizujícího bloku v Národní ulici. Od poslední rekonstrukce v roce 2009 nabízí dnes zcela multi-žánrové Rock Café širokou nabídku kulturního vyžití vysoké technické kvality v podobě divadelního sálu, kina, galerie, baru (1. PP) a hudebního sálu (2. PP). Sál je propojen se zbytkem klubu předsálím a vertikální komunikací. Předsálí bylo nedostatečně využívané a schodiště prostory více oddělovalo, než spojovalo. Většina návštěvníků trávila čas během přestávek koncertu raději v horním patře.   

Zadání projektu
Cílem bylo vytvořit nové řešení předsálí hudebního sálu na podobu Chillout Zóny, propojení a obnovení předsálí spodního podlaží s horním podlažím galerie, ale také vytvořit jednotící funkční koncepci klubu společnou s usnadněním orientace návštěvníků.

Koncept
V návaznosti na původní umělecké skulptury ucha a zvukovodu, doplněny mottem "Rock Café Vaše třetí ucho" u vstupní části baru, pokračuje návštěvník pomyslným vstupem do klubu, jako těla skrze ucho, postupně až k samému srdci klubu - hudebnímu sálu.

Dispozice, materiály
Dosavadní boxové uspořádání značně limitovalo možnost pohybu v předsálí a striktně určovalo pozice míst i možnost průchodu. Velmi velkorysý prostor tak působil menší a omezený překážkami. Nové dispoziční řešení klade důraz na snadný přístup k místům k sezení, pohyb a orientaci. Boxy byly zrušeny a dispozice otevřena. Dosáhlo se tak zvýšení kapacity a zvětšení prostoru pro pohyb. Zachovalo se vestavěné komfortnější sezení podél stěn. V rámci vysoce zátěžového prostoru bylo navrženo pevné, odolné materiálové řešení v podobě koženého čalounění s okopy. Maximální část konstrukce sedacího nábytku podél stěn byla zachována a repasována. Původní stoly se též využily. Prostor nyní nabízí 60 míst k sezení. Volba pohledových materiálů vycházela z používané barevnosti klubu Rock Café, jak v grafice, tak ve stávajícím interiéru. Dominantní červená byla doplněna výrazem rezavějícího plechu, podtrhující rockovou atmosféru klubu.

Řešení
V úrovni vstupního podlaží informuje o pozici sálu 4 x 1,5 m veliký, podsvícený rozcestník z oceli corten. Zábradlí lemující honosné trojramenné schodiště s mramorovou dlažbou bylo zachováno, doplněno o příčky a nalakováno. Při sestupu do sálu se otevírá první pohled do "rockové jeskyně" s červeně prořezávajícími objemy vstupů do sálu. Na vstup navazuje merchandise pult, který je složen ze tří částí ohýbaného a lakovaného plechu a slouží pro prezentaci kapel a prodeje reklamních předmětů. Prosvícené logo, frézované a ohýbané z 1 kusu cortenu, za zády pultu, funguje jako focus point, kde se návštěvníci a kapely mohou fotit. Na hlavní pohledovou stěnu je promítaná projekce s aktuálním děním na sále. Díky novému zvukovému systému v předsálí, si mohu při vysoké kapacitě sálu diváci vychutnat zážitek z koncertu v klidnější atmosféře s dobrým zvukem a 3,5 x 2 m velkým obrazem. Promítací plochu lze použít také pro přednášky nebo firemní akce.

Podhled
Nejvýraznější část Chillout Zone tvoří trojúhelníkový podhled skrývající vedení vzduchotechniky a elektroinstalací. Podhled měl vytvořit jedinečnou atmosféru předsálí, být snadno zapamatovatelný a přilákat nové generace posluchačů. Koncepčně je hudební sál s Chillout Zone paralelou k srdci, proto byl tvar navrhnut tak, aby evokoval prostor uvnitř srdeční dutiny. Lakovaná průmyslová světla o průměru 0,5 m připomínají cévy a přivádějí světlo. Různé režimy osvětlení v kombinaci se zapuštěnými led pásy v lavicích vytvářejí ojedinělou atmosféru podle žádaného využití. I přes různorodý tvar geometrie došlo k minimálnímu snížení podhledu. Díky změně výškových úrovní, získává pozorovatel i pouhým průchodem předsálí jiný, ojedinělý pocit v každém místě pohybu. Prostorové uspořádání panelů zlepšuje akustické podmínky předsálí.

Nástroje
Kompletní geometrie byla navržena pomocí vizuálně programovacího jazyku Grasshopper pro Rhinoceros. Díky použití generativních procesů bylo možné zajistit rychlou a často opakovanou manipulaci s 3d modelem podhledu až do fáze výrobní dokumentace. Dvojitě zakřivená plocha je složena z trojúhelníkových dílců tvarově společných se vzorem původní mramorové dlažby. Pro zjednodušení výroby se v návrhu opakuje série základních 32 trojúhelníků, které jsou doplněny o speciální atypické trojúhelníky v místech návaznosti na stavební otvory. Celkem podhled a povrch stěn tvoří 197 trojúhelníků o ploše 141 m².
0 komentářů
přidat komentář