Zvláštní internátní škola Mariatal

Landessonderschule mit Internat Mariatal

Zvláštní internátní škola Mariatal
Spolupráce:Robert Zimmermann, Clemens Metzler, Diana Hahn
Adresa: Mariathal 15, Kramsach, Rakousko
Investor:Tiroler Landesregierung
Realizace:2005-07
Užitná plocha:3091 m2
Zastavěná plocha:1102 m2
Plocha pozemku:4553 m2
Obestavěný prostor:13106 m3


Záměr
Historické budovy a hradební zdi definují klášterní areál, který se celý uzavírá do sebe. Prostorové kvality a mystická síla stávajícího “zabednění“ má být prostřednictvím nenásilně umístěných nových stavebních objemů dále rozvíjeno. Hlavním cílem projektu je celkové uzavření areálu na západní straně směrem k ulici a nastavení jednoznačné orientace ke klášternímu dvoru. Okrajovou zástavbu na západní straně tvoří studentské bydlení. Vnitřní dvůr kromě památkově chráněné hlavní budovy doplňuje nový samostatně stojící objekt. Blízkým umístěním obou budov vznikla působivá prostorová situace, která je podpořena starými zdmi obíhajícími nádhernou přírodní scenérii.

Uspořádání

Do uzavřeného souboru se vstupuje přes severní atrium. Vstup do školy se nachází na západě hlavního domu a do internátu se vchází z východu. Ve stávajícím hlavním domě jsou umístěny místnosti pro speciální výuku a vedení školy. V nově připojeném objektu jsou učebny, léčebné lázně a tělocvična. Studentské koleje směřují skupinové místnosti do klášterního dvora a soukromé místnosti na západ. Internát je s historickou hlavní budovou propojen skleněným “mostem“. Průchod mezi oběma budovami je rovněž možný v podzemním podlaží. Parkovací stání jsou rovněž dostupná přes hlavní vstup na západním okraji.

Tvar + materiál + povrchy

Historické objekty bývalého kláštera Mariatal jsou tvořeny bílými povrchy v kombinaci s masivními dřevěnými podlahami. Hlavní budova využívaná zvláštní školou byla zrestaurována a lehce přestavěna. Bílá vápenná omítka, bílé okenní rámy a masivní dřevěné podlahy (jilm) zvýrazňují zdrženlivou historickou hmotu. Vnitřní dvůr klášterního souboru je rovněž zdrženlivý. Napínavá výměna zpevněných cest a náměstí z betonových panelů za nezpevněné štěrkové plochu je zakončena vzrostlým stromem uprostřed dvora (štěrkové cesty byly později nahrazeny zámkovou dlažbou a strom odstraněn - pozn.překl.).
Nově přistavěné objekty školy a internátu jsou z pohledového betonu. Díky použití masivního materiálu a promyšlené děrované fasádě se nové části harmonicky zapojují do celkové historického souboru. Zlatavá  hliníková okna připomínají medovou barvou natřené okenní rámy v původní zástavbě. Vnitřní prostory internátních bytů a školních učeben se drží barevně zkrátka v bílé omítce, beton a dřevěných jilmových podlah, které zprostředkovávají pocit tepla a pohodlí. Pro snazší orientaci při pohybu po areálu je na přístupové “cesty“ položena rubínově zbarvená polyuretanová podlaha, čímž vzniká žádaný kontrast ke schodišťovým stupňům z pohledového betonu, které by šlo bez dodatečného barevného označení lehce přehlédnout.

Marte.Marte Architekten
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od marte.marte architekten