Mr. HotDog

Mr. HotDog
Spolupráce:Alexey Klyuykov, Timur Akmetov
Adresa: Kamenická 24, Holešovice, Praha, Česká republika
Investor:Tomáš Oujezdský
Realizace:2015
Užitná plocha:62 m2


Zadáním 0,5 Studia bylo vytvořit interiér bistra, které bude nabízet pravé hotdogy. “Vždycky jsem si chtěl otevřít diner s benzínkou, kam by jezdili kamioňáci a motorkáři. Inspiraci jsem načerpal ve Spojených státech,” říká investor Tomáš Oujezdský. Otevření vlastního podniku bylo jeho dlouholetým snem.

Zadání investora obsahovalo i požadavek vytvořit podnik, jehož atmosféra se během dne proměňuje. Přes den funguje jako klidný prostor k vychutnání jídla, večer se mění v živý bar či místo konání komorních koncertů. Pro tento účel si investor pronajal prostor bývalého baru v Kamenické ulici na Letné. Tato čtvrť se zdála být ideální, díky své příjemné poloze mezi dvěma parky. Prostor bývalého baru vyhovoval svou dispozicí danému účelu. Umístění zázemí, skladů a nové otevřené kuchyně logicky navazuje na prostor odbytu.

Architekti vytvořili současný, minimalistický interiér bez historických aluzí. Dává důstojný rámec a nestrhává na sebe zbytečnou pozornost. Cílem bylo dořešit prostor do každého detailu, i proto byly zvoleny kvalitní materiály. "Estetikou jsme se chtěli přiblížit bistrům a restauracím holandského a amerického stylu, ovšem bez zbytečných nucených dekorací,” říká architekt Vít Svoboda. Bistro umožňuje interakci návštěvníků s jídlem a zaměstnanci. “Vstřícný přístup a nahlédnutí do kuchyně jsou základní myšlenky Mr.HotDoG, které jsme promítli do naší realizace,” uvádí architekt Pavel Nový.

Prostor celého bistra působí vzdušným a světlým dojmem, podpořeným velkými okny a původními dveřmi z 90. let. Ty jsou sjednoceny černou barvou s ostatními částmi interiéru. Práce se světlem patří mezi výrazné prvky realizace, ať už jde o neon s logem hotdogu podle návrhů Alexeye Kluykova či lightboxy s menu, které jsou umístěny nad barem a na zdech.

Pojítkem prostoru je keramický obklad evokující newyorské stanice metra, v zadní části podniku byla omítka oklepána na cihly a přetřena, stejně jako zbytek interiéru, barvou v odstínu slonové kosti. Dalším výrazným materiálem je dubové dřevo, jeho struktura vynikne na masivní desce baru, jinak působí na dřevěné podlaze nebo na na míru vytvořených lavicích a stolech. Sezení je řešeno formou podélných lavic, které spojují oba prostory v kombinaci s jednoduchými stoličkami od firmy TON.

Investor pro své menu nechal zpracovat vlastní písmo, jehož autorem je Timur Akhmetov. Písmo AB Marker odkazuje na estetiku fixu a je použito jak na papírové verzi menu, tak lightboxech a vývěsním štítu.

V prostorech proběhly již první komorní koncerty Phillipa Brackena (AUS) a Boy Wonder & The Teen Sensations (CZ). Další budou brzy následovat.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od 0,5 Studio