Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům ve Vraném nad Vltavou

Autor: Atelier A ČR | Filip Ditrich
Spoluautor: Jindřich Sadílek
Projektant: Tomáš Budín
Adresa: Vrané nad Vltavou, Česká republika
Projekt: 2009 Realizace: 2012
Užitná plocha: 310 m² Plocha pozemku: 998 m²

foto Robert Žákovič
Stavebníci koupili pozemek se starší chatkou v bývalé zahrádkářské kolonii, která se v průběhu času proměnila ve čtvrť rodinných domů. Betonový sklep, který k chatě patřil, zůstal, ale chata samotná i další drobné, vesměs betonové stavby, musely být odstraněny. Jedna z variant původního návrhu počítala s řešením prvního nadzemního podlaží na více úrovních, přízemí by tak reagovalo na výškové uspořádání pozemku. Investoři dali ale nakonec přednost jedné úrovni, proto je dům posazen na výrazném základu, který výškové rozdíly vyrovnává.

Objem domu tvoří dvě hmoty, které nejsou zcela rovnoběžné a reagují tak na nepravidelný tvar parcely, nicméně uvnitř je tato „nepřesnost“ čitelná pouze v chodbě přízemí. Vnější stěny přecházejí obloukem volně do střechy a svým atypickým tvarem ozvláštňují nejen exteriér, ale i interiér domu, zvláště v patře. Obytný prostor se otvírá prosklenými plochami jihozápadním směrem, kde je nejlepší výhled do údolí i přes sousední pozemek. Výhled je i z ‚kapitánského můstku‘ – balkonu u ložnice rodičů.

Vnější výraz domu určuje kontrast kovové střešní krytiny a dřevěného obkladu fasády. Krytinu tvoří hliníkové falcované plechy, obložení je z amerického cedru, který bez nutnosti obnovy nátěru pomalu získává přirozenou patinu.

Přiznané dřevěné nosníky na stropě obytného prostoru dodávají interiéru specifickou atmosféru a zároveň umožnily instalaci nepřímého osvětlení.
V obývacím pokoji je podlaha z masivního dřeva, která byla finálně upravovaná na místě po položení. Typ byl zvolen s ohledem na podlahové topení. Stejná dřevina je použita i na schodišti, v chodbě je litá stěrka a v dětských pokojích je plovoucí bambusová podlaha. Bazén v domě
Bazén je z obývacího pokoje přehlédnutelný přes úzké okno na výšku celé místnosti. Přístup je přes předsíňku, aby se vlhkost nedostávala do obytných prostor.
Projekt
Fotografie
Robert Žákovič
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 25.09.15
Návštěvnost: 15609 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Důvod Ivoš 01.10.15 08:37
vydarená architektura jan Hunady 01.10.15 12:18
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.