Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Speciální vzdělávací centrum
Sonderpädagogisches Zentrum Dornbirn

Autor: marte.marte architekten | Bernhard Marte, Stefan Marte
Adresa: Schulgasse 40, Dornbirn, Rakousko | mapa
Web: www.aso-dornbirn.vobs.at
Realizace: 2011

V centru města Dornbirn se nachází soubor vzdělávacích a pečovatelských institucí pro děti od čtyř let až po dospívající osmnáctiletou mládež. V Dornbirn zaujímají ke speciálnímu vzdělávání integrační postoj, a proto vznikla pro vážně postižené děti nová budova, která nahradila již několik let nevyhovující předchozí polorozpadlou budovu. Jako základní kámen pro novou školu posloužila malá tělocvična postavené na konci 19. století. Nový objekt se od tělocvičny odpojuje, mísí s protějšími historickými budovami a má výrazný dopad na celkový vzhled ulice. Směrem k sousední základní škole vzniká jakési nádvoří, které slouží k plynulejšímu přechodu na západní stranu pokračuje směrem ke střední škole.
Ve třech nadzemních podlažích jsou kolem centrálního nádvoří hustě uspořádány jednotlivé výukové třídy a skupinové místnosti. Přiléhající vnitřní komunikace jsou dostatečně prostorné. Denním světlem zalité herny a cvičebny, které disponují okenními otvory téměř přes celou výšku podlaží, nenabízí jen úžasné pohledy ven, ale otevírají se také průhledům dovnitř. Velká okna do místností se skupinami studentů jsou zároveň nejlepší známkou pro své okolí. Atrium ústí do krytého školního dvora v přízemí. Tělocvična v suterénu má dostatečné osvětlení prostřednictvím otvorů v chytře umístěném únikovém schodišti.
Dokonale odlitý hladký pohledový beton je v přímém kontrastu s vnitřním obkladem z březové překližky a barevnými plochami mstností. Zeleň, která je symbolickou barvou života, zlehka proniká do budovy v pozvolných odstínech se odráží na stěnách a podlahách, rozzařuje místnosti a mění odstíny v závislosti na orientaci a osvětlení. Nábytek je v červených a oranžových odstínech. Podlahy v posluchárně a sborovně jsou z červeného linolea, které zároveň vyznačuje místa pro komunikaci a odpočinek. Ve zvláštních vzdělávacích místnostech jsou použity měkké barevné odstíny, které prostředí neutralizují.
Energetická úspornost je na nejvyšším stupni; řízené větrání, kompaktní forma a kvalitní materiály zaručují optimální výsledky. Vhodně zvolené proporce, cílené směrování slunečních paprsků, barevný návrh a konstrukční standardy dávají vzniknout harmonickému celku, který postiženým dětem a dospívající mládeži poskytuje útočiště a zároveň jim vytváří podnětné prostředí.
Marte Marte Architekten
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 15.09.15
Návštěvnost: 15952 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.