Rekonstrukce rodinného domu ve Strašnicích

Rekonstrukce rodinného domu ve Strašnicích
Původní dům pocházel z 20. let 20. století a navrhl ho renomovaný architekt František Albert Libra. Majitelům však nevyhovoval z hlediska dispozice a požadovaného plošného standardu.

Klíčový a zároveň i limitující byl fakt, že se jednalo o část dvojdomku. Nešlo tedy o svébytný samostatný objekt, který unese nějakou významnější vzhledovou proměnu. Jde o objekt "párový", u něhož nelze měnit celkový objem ani tvar. Při poměrně náročném stavebním programu, kdy investoři požadovali tři samostatné ložnice, dostatek úložného prostoru a dostatečný hygienický standard, se výše uvedená východiska jevila možná trochu komplikovaně. Doufáme ale, že se nakonec podařilo naplnit zadání investorů a zároveň zachovat původní tvář celého objektu.

Nově vyzdívané konstrukce jsou provedeny převážně z keramických cihel, ve 2.np a podkroví jsou příčky ze sádrokartonu. Stropy jsou kombinací oceli a betonu, část dřevěných stropů byla ponechána. Původní schodiště je dřevěné, nové je ocelové. Okna jsou ze dřeva. Povrchy stěn jsou opatřeny novými jádrovými omítkami se štukem. Dům je kompletně opatřen kvalitní tepelnou izolací. Fasáda objektu je zateplena a nově omítnuta hladkou dvouvrstvou stěrkovou omítkou ve světlém šedobílém odstínu. Střešní krytina je tvořena hliníkovými plechovými šablonami, stejně jako plášť všech vikýřů. Došlo k výměně všech stávajících oken za nová okna se subtilními profily, co nejvíce podobnými původnímu stavu. Nábytek je většinou vestavěný, vyrobený na míru. Podlahy jsou dubové, nebo z jurského mramoru.

Do nejvyššího patra se jde po černých kovových schodech a je tam koupelna se sprchovým koutem + ložnice majitelů, z níž je průhled na chodbu. V nižším patře jsou dva dětské pokoje a koupelna s vanou a v přízemí se nachází zádveří, chodba, dřevěné schodiště do patra, malá pracovna, wc a hlavní obytný prostor s kuchyní a jídelním koutem.

V domě trvale žije čtyřčlenná rodina s dvěma dětmi, nyní školního věku.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
autenticita
ježek
31.07.19 08:21
nejste osamělý škarohlíd
Arnošt
01.08.19 09:15
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od 4DS spol. s r.o.