Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     

Hlavní sídlo banky a penzijní společnosti SEB

Autor: Lundgaard & Tranberg Arkitekter | Bøje Lundgaard, Lene Tranberg Hansen
Krajinné úpravy: Stig L. Andersson
Adresa: Bernstorffsgade 44, Kodaň, Dánsko | mapa
Web: www.seb.dk
Investor: SEB Bank & Pension
Projekt: 2005-07 Realizace: 2007-10
Užitná plocha: 7300 m² Zastavěná plocha: 2711 m²
Plocha pozemku: 27110 m²

Vítězný projekt vzešel ze soutěže na přestavbu bývalého nákladového nádraží DSB v blízkosti přístaviště Kalvebod na novou obytnou a obchodní čtvrť.
Nosným prvkem celého urbanistického návrhu je zvýšená krajina s různorodou topografií a rostlinami osázenými po celém území od Bernsorffsgade po Dybbøls Bro, kam je po okrajích navržena řada výškových budov a zvýšená krajina zpět dotýká okolních ulic.
Projekt SEB zahrnuje dvě samostatné administrativní budovy, které mohou pojmout až 650 zaměstnanců a zčásti pronajímatelné prostory pro přibližně dalších 350 lidí. Tato dvojice budov je obklopena uměle navrženou krajinou, která se postupně zvedá z přiléhající ulici Bernstorffsgade až do výšky sedmi metrů.
Výškové domy jsou tvarovány tak, aby se co nejlépe přizpůsobily místu společně s výhledy na přístav a město. Elasticky tvarovaný objekt poskytuje prostorná a dostatečně osvětlená pracovní místa rozmístěná kolem válcovitých jader, v nichž se nachází schodiště, výtahy, toalety a technické šachty. Obě stavby mají deset podlaží a dosahují výšky 44 metrů nad úrovní ulice. Fasády domů mají vertikální prosklení přes celou výšku podlaží střídající se s výrazně zapuštěnými horizontálními měděnými pásy v úrovní stropů. Okolní krajina je složena z drobných ploch, které souvisle pokrývají celé území a vytváří organický systém cest respektujících požadavky pro tělesně postižené.
V místě mezi oběma budovami se terén stupňovitě zvedá a přímo přechází v terasovitá podlaží ve spodních patrech domů. Různě veliké rozestupy mezi dlážděnými povrchy jsou využity pro záhony s květinami, nízkými keři a do hlubších děr jsou zasazeny skupiny vyšších stromů.
Osázená střecha nad parkovištěm a technickým zázemím usnadňuje cyklistům a chodcům přístup k připravovanému městskému parku, který se potáhne až ke stanici Dybbølsbro v kodaňské čtvrti Sydhavnen.
Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 10.09.15
Návštěvnost: 14591 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.