Hlavní sídlo banky a penzijní společnosti SEB

Hlavní sídlo banky a penzijní společnosti SEB
Krajinné úpravy:Stig L. Andersson
Adresa: Bernstorffsgade 44, Kodaň, Dánsko
Investor:SEB Bank & Pension
Projekt:2005-07
Realizace:2007-10
Užitná plocha:7300 m2
Zastavěná plocha:2711 m2
Plocha pozemku:27110 m2


Vítězný projekt vzešel ze soutěže na přestavbu bývalého nákladového nádraží DSB v blízkosti přístaviště Kalvebod na novou obytnou a obchodní čtvrť.
Nosným prvkem celého urbanistického návrhu je zvýšená krajina s různorodou topografií a rostlinami osázenými po celém území od Bernsorffsgade po Dybbøls Bro, kam je po okrajích navržena řada výškových budov a zvýšená krajina zpět dotýká okolních ulic.
Projekt SEB zahrnuje dvě samostatné administrativní budovy, které mohou pojmout až 650 zaměstnanců a zčásti pronajímatelné prostory pro přibližně dalších 350 lidí. Tato dvojice budov je obklopena uměle navrženou krajinou, která se postupně zvedá z přiléhající ulici Bernstorffsgade až do výšky sedmi metrů.
Výškové domy jsou tvarovány tak, aby se co nejlépe přizpůsobily místu společně s výhledy na přístav a město. Elasticky tvarovaný objekt poskytuje prostorná a dostatečně osvětlená pracovní místa rozmístěná kolem válcovitých jader, v nichž se nachází schodiště, výtahy, toalety a technické šachty. Obě stavby mají deset podlaží a dosahují výšky 44 metrů nad úrovní ulice. Fasády domů mají vertikální prosklení přes celou výšku podlaží střídající se s výrazně zapuštěnými horizontálními měděnými pásy v úrovní stropů. Okolní krajina je složena z drobných ploch, které souvisle pokrývají celé území a vytváří organický systém cest respektujících požadavky pro tělesně postižené.
V místě mezi oběma budovami se terén stupňovitě zvedá a přímo přechází v terasovitá podlaží ve spodních patrech domů. Různě veliké rozestupy mezi dlážděnými povrchy jsou využity pro záhony s květinami, nízkými keři a do hlubších děr jsou zasazeny skupiny vyšších stromů.
Osázená střecha nad parkovištěm a technickým zázemím usnadňuje cyklistům a chodcům přístup k připravovanému městskému parku, který se potáhne až ke stanici Dybbølsbro v kodaňské čtvrti Sydhavnen.
Lundgaard & Tranberg Arkitekter
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Lundgaard & Tranberg Arkitekter