Interiér restaurace Modrý Zub

Interiér restaurace Modrý Zub
Modrý Zub na Smíchově je třetí podnik v řadě z úspěšné série pražských restaurací zaměřujících se na asijskou kuchyni.

Restauraci najdete v nárožní budově, jejíž fasáda je v parteru členěna jednoduchou bosáží, vertikální okna mají půlkruhové záklenky a vstup do podniku je přímo z ulice Stroupežnického. Prostor pro hosty se nachází v přízemí domu, půdorysně je celý propojen, liší se však typem posezení: délkou či výškou stolů, typem, barvou nebo výškou židlí. Kromě rozmanité nabídky míst k sezení je zákazníkovi umožněn i přímý pohled na práci v kuchyni, která zcela jistě upoutá pozornost zvuky, odlišným světlem či motivem keramického obkladu - zažitým dekorem kuchyňských utěrek a ubrusů.

Interiéru dominuje použití masivního, drásaného a mírně běleného dubu, jako základního materiálu pro zakázkovou výrobu mobiliáře i vybavení. Masivní prkenná podlaha je ze stejné dřeviny, ovšem se skladbou "do stromečku", aby evokovala příjemný domácký pocit z parket. Čelo pětimetrového baru skrze decentní dekor odráží vstupní prostor restaurace. Stěnu za barovým pultem vyplňují podsvětlené "rostoucí" police. Pod stropem na překladu je instalované černé menu s dřevěným rámem z masivu. Architekt mluví o záměrné instalaci této tabule půdorysně kolmo k podélné ose baru, kterým se vymezuje k zažitým schématům fastfoodových menu. Nestojí-li zákazník čelem k pultu, vybere si jídlo ve větším klidu.

Originální názvy některých typicky asijských surovin graficky doplňují dřevěný obklad několika stěn. Zbylé vertikální plochy jsou ponechané ve středním odstínu šedé. Neštukované zdi působí útulným dojmem. Černé stropy upřednostňují spíše to, co se děje v úrovni očí, a decentně upozorňují na původní klenby. Sladěné jemné pastelové tóny interiéru doplňují různobarevné židle, včetně bílé a černé, doplňková tyrkysová barva je nabídnuta v harmonickém kontrastu se zlatavou mosazí a hřejivou mědí. Osvětlení restaurační části je v příjemných neoslňujících teplých tónech, všechna závěsná světla i samostatně visící žárovky jsou stmívatelné. Na stěnách jsou napevno kotvené a různě rozmístěné funkční dřevěné věšáky ve dvou velikostech. Točité schodiště je osvětleno zavěšenou spirálou složenou z jednotlivých žárovek, která návštěvníka dovede k černobílým toaletám. Autor interiéru ve spolupráci se zahradní architektkou a sochařem navrhl instalaci květináčů s popínavými rostlinami zavěšenými v "síťovkách" z měděného drátu. Z těchto tašek vyrůstá listnatá květina, která se pne po zdi interiéru restaurace Modrý Zub...
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
velký respekt
YaM
10.09.15 08:37
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od minio