Víkendový dům ve Lhovicích

Víkendový dům ve Lhovicích
Investor:Marta Lukešová a Luboš Chudoba
Realizace:2015
Zastavěná plocha:150 m2
Plocha pozemku:6500 m2


snímek Robert Žákovič
Brána Šumavy —
Dům jsme postavili za účelem víkendového bydlení – weekend house; jsme architekti a takto jsme chtěli také navést klienty na možnost stavby v harmonii s přírodou. Dům stojí na pozemku o velikosti 6500 m² s přilehlým sadem s dokonalým panoramatickým výhledem na bránu šumavských hor. Tato západní část Čech je posetá kulturními památkami – v blízkosti se nachází hrad Švihov…
Dům je také 1. prototypem nového developerského projektu našeho ateliéru – domy v principu „zlatého řezu“ – Golden section houses. Jde o dosažení harmonie pomocí ideální proporce jednotlivých ploch stavby. Tento princip používali již staří Egypťané při stavbě pyramid, které nás dodnes fascinují. Příroda žije v harmonii. Také člověk může žít v harmonii, pokud zachová tento ideální poměr hmot.
Návrh domu je kompletní prácí našeho studia za spolupráce designerky Marty Lukešové a architekta Luboše Chudoby.
Dům je složen z užitného trojtraktí. První trakt zahrnuje dílnu pro zahradní techniku + spa (sauna a mobilní sprcha), prostřední – největší trakt s dispozicí 4 + kk je obytný (76 m² 1NP + 45 m² 2NP – obsahuje společenskou místnost s otevřeným stropem výšky 6,5 m až do krovu působící velkoryse a vzdušně, kuchyň, zádveří, koupelnu pro hosty a pokoj pro hosty; ve 2. patře se nachází otevřená galerie + dětský pokoj a ložnice + 2. lázeň. Třetí trakt na východní části pozemku slouží jako velká obytná zastřešená terasa, v zimě vyhřívaná infra lampami.

Konstrukční řešení — Jedná se o kombinaci zděné stavby a dřevostavby v kategorii nízkoenergeticky náročného domu – obvodové sloupy jsou vyzděné (viz. foto), do nich je na základové desce vožena krychle dřevostavby s konstrukčním systémem 2 by 4. Zdroj tepla představuje pouze elektro + litinové krbové těleso, které slouží jako akumulační bod. Velké solární zisky zajišťuje prosklená jižní fasáda – bez topení tak v zimě při slunečných dnech dosahujeme až 16 stupňů C.
Snažili jsme se zaměstnat místní firmy – dřevěná okna vyráběl Hadrava Stachy. Zahradu nám pomohla zpracovat do trvale zelené podoby paní Jelínková z Klatov.

Krédo – propojení interiéru s exteriérem

Interiér — Je naladěn do příjemné čisté, klidné atmosféry s maximálním vyniknutím okolní přírody – výraznými průhledy z oken a maximálním propojením možného pobývání i v chladnějších dnech v exteriéru – je pravidlem, že snídaně, obědy i večeře se odehrávají venku na východní terase, která je přímo propojená s interiérem a pro tepelný komfort osazená infra lampou.
Interiér je vybaven přírodními materiály – podlaha ve světlém tónu přírodního vápence v létě příjemně chladí a v zimě akumuluje teplo. Lokálně jsou použity přírodní koberce typu sisal a kůže. Nábytkové komponenty dodával náš truhlář Chladil interiéry Svitavy dle návrhů našeho studia – vše je vyrobeno z evropského ořechu v oleji, pouze dveřní výplně jsou provedeny v bílém laku, aby na sebe příliš neupozorňovaly. Sedací nábytek je kombinace futonu a sedacích vaků pushbag, které se dají zároveň použít také v exteriéru – podle toho kde chce rodina právě trávit více času.
Soukromá část ve 2. patře je pro umocnění pocitu pohodlí řešena kompletně s koberci v zelené barvě – odkazujícími opět k volnému pokračování přírody. Interiér byl v podstatě navržen tak, aby uspokojil všech pět smyslů...
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Radost :-)
Tomáš Holub
17.09.15 09:11
Velmi povedené a prijemne
Cab lik
17.09.15 09:34
Moc hezké a konečně originalita
Ing.Dalibor Večerka
17.09.15 06:32
Dobrá práce architektů
Benešová
25.09.15 04:26
zobrazit všechny komentáře