Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dom Dolné Rakúsko

Autor: Pokorny architekti s.r.o. | Pavol Pokorný
Spolupráce: Mária Šmilňáková, Martin Bujna
Adresa: Rakousko
Realizace: 2014 Užitná plocha: 280 m²
Zastavěná plocha: 175 m²


Prirodzene regulovaný rast dolnorakúskych miest je garanciou udržateľného rozvoja sídiel. Samozrejmým a predpokladaným výsledkom jasnej vízie lokálnych samospráv o raste toho ktorého mesta je vytváranie kvalitných území pre bývanie so zodpovedajúcou infraštruktúrou. Benefity tohto prístupu objavili po roku 1989 aj obyvatelia Bratislavy, a tak spolu s domácimi Rakúšanmi vytvárajú neopakovateľný a jedinečný mix v mestách a dedinách spolkovej krajiny Dolné Rakúsko.

V podobnom kontexte sa udial aj príbeh tohto domu. Dom sa nachádza na parcele typickej pre v súčasnosti developované územia, výmera cca 700 m², orientácia sever/juh - ulica/dvor. Pre návrh priestorového konceptu boli určujúce nasledovné faktory - stavebne obsadené obe susedné parcely (na západnej strane rodinným domom s garážou na hranici nášho pozemku a na východnej strane rodinný domom, ktorého hlavné okenné otvory a exteriérové priestory boli orientované smerom k nášmu pozemku) a severný spád nášho pozemku s výškovou diferenciou cca 1,5 - 2,0 m od úrovne komunikácie.

Náš návrh limitujúce podmienky zapracoval do architektonického konceptu tak, že hmotu prízemia (garáž + denná časť domu) sme orientovali lineárne s priamym napojením na susednú garáž na hranici parciel s podporením držania línie uličnej čiary. Na prízemí má náš dom do ulice (na sever) len kontaktné okno z kuchyne a hlavnú presklenú stenu do záhrady (na juh), smerom k obom susedom po stranách (východ a západ) nemá žiadne okenné otvory. Orientovať nočnú časť na poschodí výlučne na juh do záhrady považujeme štandardne (z hľadiska udržania teplotnej pohody) za chybu, preto sme hmotu poschodia voči prízemiu otočili o 90 stupňov. Benefitom je východné slnko svietiace ráno do oboch spální. Vizuálnu ochranu spální na poschodí pred domom na východnej parcele sme docielili vytvorením strešnej terasy na priľahlej východnej strane a vytiahnutím atikových múrov na zodpovedajúcu výšku, čím sme nahradili zábradlie a dosiahli potrebnú intimitu. V suteréne domu sa nachádza spoločenská miestnosť, strojovňa, sklad a hygienické zázemie.

Dom je realizovaný ako montovaná drevostavba s mernou potrebou tepla na vykurovanie 30 kWh/m²/a. Suterén je realizovaný z monolitického železobetónu.













Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 25.08.15
Návštěvnost: 23614 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.