Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
BOOOOX
Rekonstrukce stodoly

Autor: OOOOX s.r.o. | Radka Valová, Jakub Vala
Adresa: Česká republika
Realizace: 2015

Dispozice / hmota - původní hmota stodoly zůstala v nezměněné podobě. Dispozice je zcela otevřená, vymezení prostoru a soukromí je zajištěno pevným vs. Síťovaným zábradlím.

Koncept /barevnost /materiály
- Hlavní koncept spočívá v rozdělení barevnosti černá na venek a bílá uvnitř. V interiérů zůstává přiznaná původní nosná konstrukce stodoly, včetně šikmé vzpěry přes velké okno. Interiéru i exteriéru dominuje dřevo, podlaha v interiéru je provedena z řezaných cihle na způsob půdovek. Na podlahu rastrem reaguje i příčka z přiznaných cihel.

Dřevěná fasáda je obnovena v původním stylu - tedy prkna s přiznaným přelištováním. Okna ve štítu jsou kvůli potlačení i bezpečnosti umístěna za průběžné lišty. Z bočních pohledů tak okna ve štítu viditelná nejsou. Velká okna v přízemí jsou osazena do původního otvoru vrat, resp. nahrazují malé okno na hlavní fasádě. Okna v přízemí jsou navíc krytá pevnou dřevěnou okenicí ve stejném výrazu jako fasáda.

Hlavním cílem bylo zachování otevřeného prostoru přes dvě patra do krovu. Úzká patra po stranách spojuje dřevěná lávka. Zábradlí, ať již plné nebo síťované, je voleno především s ohledem na bezpečnost dětí a psů v důchodu. Navíc tak plný resp. Vzdušný materiál velmi pěkně otevírá / uzavírá pohledově jednotlivé prostory. Plné zábradlí je ve střední částí, síťované po krajích. Dispozice je limitována původní konstrukcí krovu, což se odráží ve velikosti jednotlivých prostorů, ať je to patro na spaní, nebo vstup. Podium vzniklo jako mezipodesta pro schodiště, navíc také jako úložný prostor.

Kuchyně - kuchyně je tvořena ze dvou částí. Pracovní část pouze s nízkými skříňkami, bez jakýchkoliv doplňků na stěnách nebo horních skříněk. Opačná strana skrytá za příčkou, je naopak zaplněna policovým a tyčovým systémem pro uskladnění potravin i nádobí tak, aby bylo vše po ruce. Stěna za kuchyňskou linkou je opatřena lakovanou bílou stěrkou.

Jídelna - jídelna je dominantou přízemí a je tvořena velkým jídelním stolem. Podnož stolu je vyrobena z instalatérského potrubí. Bílé plechové židle jsou použitelné i pro venkovní sezení, na zimu jsou opatřeny ovčí kožešinou.

Obývací pokoj - jako takový neexistuje, jedná se spíše o sezení před kamny a čtecím koutem na podiu. Jako knihovna jsou využité jednotlivé trámy přiznané konstrukce.

Koupelna - s ohledem na velikost celého prostoru je spojena s toaletou, nicméně sprcha i pult pro umyvadlo jsou přes celou hloubku místnosti a poskytují dostatek pohodlí. Abychom vyloučili moderní prvky v chromu nebo nerezi, zvolili jsme baterie z pogumovaného bronzu, kamenné umyvadlo, které ladí s materiálem, které se v okolí objevuje dostatek. Sprcha je oddělena příčkou v bílém rámu, evokujícím tovární okna. Na stěny jsou použité obklady ve stylu francouzského metra, na podlaze jsou dlaždice s imitací starého běleného dřeva. Dostatečná délka desky pod umyvadlo dovolila umístění závěsných svítidel, která pro koupelny typická nejsou a dodávají tak velmi příjemnou atmosféru.

Hostinský pokoj - spíše patro na spaní je umístěno na jednu z galerií v horním patře. Prostor lze do budoucna oddělit.

Ložnice - umístění postele stanovilo výšku parapetu, základním požadavkem byl výhled přímo z postele do údolí. Postel je vyrobena z masivních stavebních hranolů, doplněna roštem a matrací. Čelo postele tvoří pevná část zábradlí. Vedle ložnice je umístěna otevřená šatna. Nerezová síť zábradlí slouží také pro sušení oblečení v zimních měsících.

Exteriér - na boční okno navazuje terasa, která svým tvarem opisuje kružnici. Ta vznikla díky umístění žentouru, resp. Jeho venkovní části mimo stodolu.  Kruh jsme zachovali a jeho existenci vypíchli ocelovým olemováním. Kruh je pak rozdělen do tří pásů - zvýšené podium pro zahradní kuchyni, dřevěná paluba s navazujícím otevřeným ohništěm, a okrasná část s bílými valouny a retro květináči. Kruh z jedné strany uzavírá uskladnění dřeva, z druhé pak kamenná zídka zděná na sucho.

Doplňky - byly po dobu rekonstrukce postupně připravovány a pečlivě vybírány. Velmi tomu napomohla existence vlastního obchodu LOOOOX s interiérovými doplňky, které byly doplněny úlovky z cest po Skandinávii.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 01.09.15
Návštěvnost: 38270 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Úžasné! Vít Blaha 01.09.15 22:07
krasne, vtipne ZK 02.09.15 11:49
Pěkné Roman Fiala 03.09.15 09:11
Mazec Eva Müllerová 03.09.15 10:11
formálně neformální Tomáš Vích 03.09.15 12:19
Zatepleno??: Miri 03.09.15 16:25
Super KH 06.09.15 00:21
Pekne Cihla 08.09.15 09:29
Strašný Marcela Abelová 30.01.16 10:24
juuuuuuu :-))) presso 16.02.16 11:33
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.