Hlavní sídlo galicijských architektů

Colexio Oficial de Arquitectos de Galicia

Hlavní sídlo galicijských architektů
Adresa: Rúa do Doutor Cadaval 5, Vigo, Španělsko
Investor:COAG
Realizace:2007-09
Užitná plocha:1980 m2
Náklady:1 800 000 Euro


Výsledný tvar představuje maximálně možný obestavěný prostor ve stávajícím území. Dané limity jsme přijali jako fakt a jen jsme pospojovaly okrajové body. Do abstraktní hmoty se následně zařezávají okenní a větrací otvory. Zbývající část pozemku zůstala prázdná, aby volné náměstí před domem dotvářelo harmonickou topografii. Celková choreografie je ohleduplná ke stávajícím bohatě tvarovaným městským spojnicím. Uspořádání dopravy ve výsledku nevyžadovalo rozdělení na silnice, parkovací místa, chodníky a oddělující prvky. Výsledný projekt odráží pomíjivost dopravního ruchu v místě.
Budova je místem, kde se veřejnost a klienti setkávají s architekty. Musí tak sama odrážet současné požadavky společnosti a klientů na ekologii, trvalou udržitelnost, konstrukční pokrok, nové materiály apod. V domě architektů tak máme za povinnost podněcovat nové postupy a výzkum ve stavebnictví. Nezávisle na rentabilitě je potřeba zaujmout didaktický postoj, jít ostatním příkladem a přispívat ke snahám, které nabídnou více cest do budoucna. V průběhu své životnosti bude stavba umět zakomponovat nové požadavky. Dům bude proměňovat svůj vzhled podle aktuálního stavu společnosti a prostředí. To vše bez nutnosti poničit precizně definovaný a výrazný tvar domu.
Průhledný plášť podává důkaz o konání řady různých aktivit, které jsou z velké míry pro veřejnost a odkývá svou přítomnost před lidmi, kteří doposud neměli o architektech mnoho ponětí. Prostor se může neustále přetvářet. Komunikační systém funguje jako kmen stromu, na nějž je navázána řada nezávislých (ale přitom spolupracujících) organizací, které jsou všechny obaleny společnou korunou. Snahou bylo, aby šlo již zvenku spatřit všechny prchlivé momenty ze života uvnitř domu.
irisarri + piñera arquitectos
0 komentářů
přidat komentář