Sídlo společnosti Michael Pachleitner Group

Sídlo společnosti Michael Pachleitner Group
Adresa: Liebenauer Tangente 4-6, Štýrský Hradec, Rakousko
Investor:Dr. Michael Pachleitner Privatstiftung
Soutěž:2006
Projekt:2006-08
Realizace:2008-10
Užitná plocha:14438 m2
Plocha pozemku:10940 m2
Náklady:27 000 000 Euro


Projekt ateliéru GSarchitects zvítězil v roce 2006 v soutěži, které se účastnilo celkem devět týmů. Hlavním požadavkem stavebníka bylo, aby se v návrhu zobrazila síla, dynamika, elegance a mezinárodní postavení firmy na trhu, což vyústilo ve výslednou podobu černého pantera.
Dynamický objekt spočívá na vyvýšené platformě z pohledového betonu a travního porostu. Černá skleněná fasáda vytváří z vnějšku dojem uzavřenosti, ale vnitřek 'černého pantera' je překvapivě vzdušný a prostorově pestrý. Stavba je uspořádána do dvou křídel. Čtyřpodlažní uliční strana obsahuje hlavní sídlo stavebníka (společnosti Michael Pachleitner Group), zatímco pětipodlažní jižní křídlo slouží jako pronajímatelné kanceláře. V místě setkání obou křídel je v přízemí umístěn společný vstup. V této části se rovněž nachází vícepodlažní atrium, které je zakončené prosklenou střechou. Velkorysá vstupní hala navíc nabízí vizuální propojení všech výškových úrovní objektu. Pod vykonzolovanou uliční částí se nachází restaurace a v tzv. 'oku pantera' - výrazném otvoru ve fasádě - se nachází stavebníka vlajková prodejna.
Ve sluncem zalitém interiéru se pracuje jen s několika málo barvami a rozdílnými materiály. Až na několik výjimek sériově vyráběných židlí a stolů je zbývající vnitřní zařízení navržené architektem přímo na míru.
0 komentářů
přidat komentář